Рьоне Госини, Жан-Жак Семпе
Коледа с малкия Никола`

Автор
Рьоне Госини, Жан-Жак Семпе
Заглавие
Коледа с малкия Никола`
Авторска серия
Малкият Никола` №11
Тип
повест
Националност
френска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Детска литература
Преводач
Венелин Пройков
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
2013
Художник
Жан-Жак Семпе
Коректор
Шели Барух
Оформление на корица
Стефан Касъров
Предпечатна подготовка
Магдалена Коцева
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2013
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36
Печатница
„Инвестпрес“ АД
Носител
хартия
Печатни коли
9,75
Формат
60×90/16
Брой страници
156
Подвързия
мека
Цена
9 лв.
С илюстрации
да
ISBN
978-619-150-273-8
УДК
840-93-31
Анотация
Нашето момче се завръща отново в словесния фойерверк на Госини, придружен от блестящите илюстрации на Семпе. Съучениците на малкия Никола са все тъй невероятно изобретателни и умопомрачително забавни. Тук е и съседът на семейството Бледюр, а отличникът Анян ще бъде изгонен от час, защото се е поддал корупция! Ще станем свидетели на детския погром в една бръснарница, а любителите на ръгбито ще присъстват на игра, в която осем души се разпределят на два отбора по петнайсет… Както винаги ще падне голям смях!

За деца над 9 години и за всички възрастни
Информация за автора
„Роден съм на 14 август 1926 г. в Париж и тутакси се залових да раста. Следващият ден беше 15 август и си останахме у дома.“ Семейството му емигрира в Аржентина, където той завършва средното си образование във Френския колеж на Буенос Айрес: „В училище бях истински калпазанин. Но тъй като се учех по-скоро добре, не ме изключваха“. Кариерата си започва в Ню Йорк.

Когато се връща във Франция в началото на петдесетте, изпод перото му се раждат цяла поредица легендарни герои. Госини замисля приключенията на малкия Никола` заедно с Жан-Жак Семпе, като изобретява детски език, който става причина малкият палавник да се прочуе по света. След това Госини създава Астерикс заедно с Албер Юдерзо. Успехът на дребничкия гал е феноменален. Приключенията на Астерикс, преведени на 107 езика и диалекта, са сред най-четените произведения по света.

Редом с това плодовитият автор осъществява „Лъки Люк“ (Lucky Luke) заедно с Морис, „Изногуд“ (Iznogoud) с Табари, „Откачалките“ (Les Dingodossiers) с Готлиб и т.н. Начело на вестник „Пилот“, предизвиква истинска революция в комикса, като го издига до ранга на „девето изкуство“.

В киното Госини създава студиата „Идефикс“ заедно с Юдерзо и Дарго. Осъществява няколко шедьовъра на анимацията — „Астерикс и Клеопатра“ „Дванайсетте подвига на Астерикс“, „Дейзи Таун“ и „Братя Далтон“. Посмъртно му е присъдена награда „Сезар“ за цялостно кинематографично творчество.

На 5 ноември 1977 г. Рьоне Госини умира на 51-го дишнавъзраст. Ерже1 заявява: „Тентен се прекланя пред Астерикс“. Неговите герои са го над жи вели и много от изразите му са преминали във всекидневната ни реч: „бягам по-бързо от сянката си“, „на краставичар краставици да продаваш“, „намирам някому цаката“, „тия римляни са луди“…

Гениален сценарист, в приключенията на малкия Ни-кола`, пакостник, който върши бели с подкупваща наивност, Госини достига върха на своя талант. Това го кара да каже: „Изпитвам особена нежност към този герой“.
Съдържание
Предговор . . . 7
Съдържание . . . 13
Скъпи дядо Коледа . . . 15
Коледа у Никола . . . 25
Кънките . . . 38
Нашата къща . . . 46
При бръснаря . . . 53
Фокусникът . . . 63
Контролното по аритметика . . . 72
Корабчето на Жофроа . . . 81
Адски помагам . . . 90
Никола и Бледюр . . . 97
Работниците . . . 103
Тлъстини . . . 110
Ръгби с по петнайсет души . . . 118
Кино само за нас . . . 127
Баба . . . 134
Биографии и библиографии . . . 143
Рьоне Госини . . . 145
Жан-Жак Семпе . . . 147
Бележки
В книгата е объркано оригинално заглавие на книгата. За справка Goodreads.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Goscinny & Sempé
Le Petit Nicolas, c'est Noël! (2010)
Въведено от
WizardBGR
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени

Корици 3