Диана Димитрова
Пренатална и перинатална психология • Програми за родителска подготовка

Автор
Диана Димитрова
Заглавие
Пренатална и перинатална психология, Програми за родителска подготовка
Други автори
Иванка Бончева (предговор)
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Психология
Жанр
Учебна литература, Медицина
Теми
Бременност
Художник
Николай Желязков
Рецензент
доц. д-р Иванка Бончева
Стилов редактор
Богдана Китанова
Коректор
Богдана Китанова
Предпечатна подготовка
Магдалена Александрова
Издател
„Колор Принт“ ООД
Град на издателя
Варна
Година на издаване
2011
Печат
„Колор Принт“ — Варна
Носител
хартия
Формат
140×200
Брой страници
200
Подвързия
мека
Цена
12 лв.
ISBN
978-954-760-227-4
УДК
159.92
Информация за автора
Диана Димитрова (Диана Станчева Димитрова) е родена през 1959 г. във Варна. Има магистърска степен по психология от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, бакалавърска степен по социални дейности, акушерска диплома от Медицински колеж Варна. През 1999 г. създава първото в страната „Училище за родители“ в гр. Варна, където се организират курсове за преродилна подготовка за бременни жени и техните семейства. Методите за психопрофилактика на раждането, които използва включват специфични дихателни техники и упражнения, имащи за цел намаляване страха и болката по време на родовия процес и включват участието на партньора. Това е първата българска школа за пренатална подготовка.
Като преподавател в Медицинския колеж във Варна въвежда за първи път в обучението на специалистите по здравни грижи програми за родителска подготовка, комуникация в акушерската практика, психология на бременността.
Тя е първият учен у нас направил проучвания и публикации в областта на психологията на бременната жена и страха от раждането. Автор е на ръководството „Акушерки на практика“, публикувано през 2010 г.
От 2002 г. е координатор на Българската асоциация по семейно планиране с център Варна и един от най-търсените лектори и консултанти по въпросите на сексуалното образование и превенцията на СПИН.
През 2007 г. е избрана за председател на Българската асоциация „Училище за родители“. Член е на Американската асоциация по пренатална и перинатална психология и здраве (Association for Pre- and Perinatal Psychology and Health), на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
През 2009 г. е включена в алманаха „Бележити български жени“ за особените си заслуги към здравето на бременните жени и техните деца.
Съдържание
Предговор от доц. д-р Иванка Бончева — стр. 7
Пренатална и перинатална психология — стр. 9
Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на
Чужди рафтове

Корици 2