Пенчо Спасов
Тайните на секретните служби

Автор
Пенчо Спасов
Заглавие
Тайните на секретните служби
Националност
Българска
Език
български
Поредност на изданието
Първо
Категория
История
Теми
Шпионаж и диверсия, Разузнаване, Централно разузнавателно управление (ЦРУ)

Редактор
Живка Аламанова
Художествен редактор
Димитър Атанасов
Коректор
Румяна Христова

Издател
ТЕА
Град на издателя
Русе
Година на издаване
1991
Печатница
ДФ „Офсет продукт“ Разград

Носител
хартия
Формат
130×200
Брой страници
258
Подвързия
Мека

УДК
327.84, 355.40

Анотация
Изложеното в тази книга не е плод на нечия фантазия. Повечето от фактите са публикувани под различна форма във вестници, списания и специализирана литература.
До неотдавна, преди настъпилите политически промени, Изтокът обвиняваше Запада в незаконна и престъпна дейност и публикуваше пропагандни и документални материали относно дейността на секретните служби. От своя страна Западът не оставаше длъжен и публикуваше също обилни документални материали.
Моята заслуга се състои може би само в това, че систематизирах и до известна степен анализирах тези материали от Изтока и Запада. Те послужиха за основа на книгата. Към тях са прибавени и съвсем малко лични впечатления и примери от ежедневието, което не ме е оставило встрани от потока си.
Благодаря на всички, които ми оказаха съдействие — въпреки опасенията, според мен напълно неоправдани и неоснователни, че нещо може да ми се случи.
Информация за автора
Пенчо Спасов е роден на 1 април 1948 г. в София. Завършил е специалност „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е в различни информационни средства в България и чужбина: в. „Свилоза“ — Свищов,
в. „Вечерни новини“, сътрудник на I и II немска TV програма, списание „Bulgarian revue“ — Бразилия, сп. „Posev“ — Франция, сп. „Политически студии“ на Ханс Зайдел Щифтунг, в. „Свободен народ“ — Виена, „Freie presse correspondent“ — Мюнхен, „Western goals“ (Западни цели), USA — Вашингтон, издател на сп. „Трибуна“ в емиграция.
През 1979 г. емигрира в Германия. Работи в Американо-европейския институт за стратегически проучвания. Поради естеството на работата влиза в контакт с различни служби за сигурност, свързани с борбата срещу тероризма.
През октомври 1988 попада в ръцете на българските секретни служби и в продължение на 10 месеца е подложен на разпити на „Развигор“ 1 от следователите П. Спасов и И. Стоилов.
Благодарение на активната намеса на немски дипломатически служби успява отново да напусне страната през октомври 1989 г.
В момента живее и работи в Германия.

Въведено от
NEVIDIMIA
Създадено на
Обновено на

Чужди рафтове
...

Сканирани страници 7