Арчибалд Кронин
Песен за петаче

Автор
Арчибалд Кронин
Заглавие
Песен за петаче
Авторска серия
Лорънс Керъл №1
Тип
Роман
Националност
Английска
Език
български
Поредност на изданието
Първо
Категория
Съвременни романи и повести

Преводач
Иво Стефанов
Коректор
Жанета Желязкова

Издател
ИК „Инфоспектър“
Град на издателя
Стара Загора
Година на издаване
1996

Носител
хартия
Брой страници
294
Подвързия
Мека
Цена
145,00

ISBN
954-8205-08-03 (грешен)

Анотация
Завладяващ роман в стила на великата Кронинова традиция. Богата и ярка панорама на живота такъв, какъвто е.
„Песен за петаче“, един от последните романи на Кронин, е разказ за живота на едно момче, Лорънс Керъл (герой от „Джоб, пълен с ръж“), за неговия нелек път към възмъжаването и обстоятелствата, които формират характера му — рано овдовяла майка, бедност, живот по роднини, жени, които с любовта или омразата си имат фатално въздействие върху него. Но въпреки повратностите на съдбата, която не го гали, Керъл успява да постигне мечтата си.
Написан великолепно, романът въздейства силно с горчивите истини и с топлия си хумор, но най-вече с онзи искрен и симпатичен реализъм, с който Кронин печели читателите си навсякъде по света.
Самият Кронин много обичал тази своя книга. В едно интервю той споделя, че работил над нея с особено увлечение и от време на време си казвал: „Ето най-сетне романът, който Арчибалд Джоузеф Кронин трябваше да напише“.
По случай 100-годишнината от рождението на Кронин издателство „Инфоспектър“ публикува за пръв път на български език „Песен за петаче“. Негово продължение е публикуваният по-рано от издателството роман — „Джоб, пълен с ръж“. „Песен за петаче“ продължава великолепната поредица на „Цитаделата“ (филмиран), „Замъкът на шапкаря“ (филмиран), „Зелени години“ (филмиран), „Ключовете на царството“ (филмиран), „Испанският градинар“ (филмиран), „Приключенията на черната чанта“ (телесериал), „Дървото на Юда“, „Отвъд бездната“, „Грейси Линдзи“, „Приключения в два свята“ и други.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
A. J. Cronin
A Song of Sixpence
1964

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на

Чужди рафтове
...

Корици 2