Камила Лекберг
Проповедникът

Автор
Камила Лекберг
Заглавие
Проповедникът
Издателска поредица
Съвременни трилъри
Авторска серия
Patrik Hedstrom №2
Тип
роман
Език
български
Поредност на изданието
Първо
Категория
Криминална проза
Жанр
Криминална литература

Преводач
Васа Ганчева
Език, от който е преведено
шведски
Година на превод
2012
Редактор
Росица Ташева
Коректор
Донка Дончева
Предпечатна подготовка
„Колибри“

Издател
„Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2012
Печатница
„Симолини“

Носител
хартия
Печатни коли
21
Формат
84/108/32
Брой страници
354
Подвързия
Мека

ISBN
978-619-150-018-5

Анотация
Едно ранно лятно утро малко момченце отива да играе край скалите близо до познатата вече на читателите Фелбака, където се развива действието и в „Ледената принцеса“. Ала игрите му без време приключват, когато детето открива трупа на гола млада жена, втренчила в него мъртвия си поглед. Мистерията се задълбочава още повече, след като под тялото на жената повиканите полицаи откриват два скелета, отново на млади жени… Вече известният на българския читател инспектор Патрик Хедстрьом поема разследването, подпомаган от бременната си жена Ерика Фалк. Постепенно се разбира, че скелетите са на изчезнали преди 24 години девойки, разплита се и историята на рода Хулт, чийто патриарх е бил проповедник с лечителски дарби… „Проповедникът“ ловко заплита в едно минало и настояще, а читателите ги очаква не една изненада в този смразяващ кръвта трилър с шведски привкус.
Информация за автора
Родена през 1974 г. в малко селце на западния бряг на Швеция — Фелбака, Камила Лекберг избира родното си място за арена на своите романи — съвършената сцена, изолирана от света, подвластна само на снежния си антиутопичен декор и на ужасяващите интриги, които задушават капсулираното общество. Удивителна е хирургическата прецизност, с която авторката изгражда психологическите профили на персонажите си. През 2008 г. Лекберг получава Голямата национална награда за криминална литература, а през 2010 г. заема шеста позиция в класацията на френското списание „Ливр Ебдо“ и британското „Букселър“. Романи като „Русалката“, „Немското дете“ и „Прокоба“ свидетелстват за богатството на таланта й и я превръщат в един от най-предпочитаните автори на трилъри на територията на Стария континент.
Камила Лекберг, редом със Стиг Ларшон и Хенинг Манкел, е сред най-нашумелите и вече утвърдени шведски автори на трилъри не само в родината си, но и в цял свят. Тя има в портфолиото си осем романа, като първият, известен вече и на българската публика — „Ледената принцеса“, е преведен на 33 езика и е отличен във Франция с Голямата награда за криминална литература.

Въведено от
egesihora
Създадено на
Обновено на

Промени
...

Корици 2