Джуничиро Танидзаки
Татуировката

Автор
Джуничиро Танидзаки
Заглавие
Татуировката
Подзаглавие
Разкази и новели
Тип
разкази, новели
Националност
японска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременна проза: разкази и новели
Преводач
Вера Вутова-Стефанова, Дора Барова
Език, от който е преведено
японски
Година на превод
2016
Редактор
Христина Мираз
Художник
Анна Георгиева-Андра
Коректор
Грета Петрова
Предпечатна подготовка
Лиляна Карагьозова
Издател
Апостроф
Град на издателя
София
Година на издаване
2016
Адрес на издателя
ул. „Кракра“ №20
Печатница
„РОПРИНТ“ ЕАД
Носител
хартия
Излязла от печат
2016
Печатни коли
16
Формат
60×90/16
Брой страници
256
Подвързия
мека
Цена
11.99
ISBN
978-954-2962-42-7
УДК
895.6-32
Анотация
Джуничиро Танидзаки е сред най-забележителните творци на японската литература. Сравняват го с писатели като Оскар Уайлд, Едгар Алън По, Шарл Бодлер.

В този том са събрани най-значимите творби на Танидзаки, в които той красиво разказва и разкрива невероятни портрети на жената като висша сила. Онази жена, която е сдържана във всяко отношение, научена е винаги да потиска чувствата си и рядко показва истинското си лице. Но някъде зад тази маска са скрити нейните терзания. Независимо от външната си порядъчност, тя таи в себе си най-греховни помисли.

Във всички разкази и новели, включени в този сборник, водеща и основна е темата за безграничната любов, вярност, преданост, готовност за саможертва в името на любимия човек.
Информация за автора
Джуничиро Танидзаки е роден на 24 юли 1886 г. в Нихонбаши — индустриална зона в близост до Токийския залив. Творческата кариера на Танидзаки започва през 1909 г., когато литературно списание публикува негова пиеса, но името му става широко популярно след излизането на разказа „Татуировката“ през 1910 г.
Танидзаки принадлежи към най-изтъкнатите творци на съвременната японска литература. Онова, което в произведенията на Танидзаки изглежда индивидуално, неповторимо и неочаквано като художествено откритие, води началото си от първоизточниците на японското словесно изкуство, от дълбоките извори на националната култура на Япония.

С този сборник се отбелязва 130-годишнината от рождението на Джуничиро Танидзаки и именно тук са включени творби от различни периоди в творческата биография на автора, но са обединени от неизменния стремеж на писателя да открие общозначимото в изкуството, истинската човешка същност и непреходната красота.
Съдържание
Портрет на Шункин 5
Аз 74
Татуировката 89
Комедиантът 99
Ключът 117
Въведено от
dijon
Създадено на
Обновено на
Промени
Чужди рафтове

Корици 2