Роман Ким
Школата на призраците

Автор
Роман Ким
Заглавие
Школата на призраците
Издателска поредица
Библиотека „Лъч“ №49
Тип
повест
Език
български

Редактор
Иван Серафимов
Художник
Максим Димитров
Художествен редактор
Петър Тончев
Технически редактор
Гергина Григорова
Коректор
Кирилка Белчева

Издател
Народна младеж
Град на издателя
София
Година на издаване
1975
Печатница
Държавен полиграфически комбинат „Димитър Благоев“
Други полета
Цена на книжното тяло 0,43 лева.

Носител
хартия
Литературна група
IV
Дадена за набор/печат
23.I.1975 година.
Подписана за печат
25.V.1975 година.
Излязла от печат
20.VI.1975 година.
Печатни коли
8
Издателски коли
6,12
Формат
1/32 84×108
Номер
С—3
Поръчка
851
Брой страници
128
Подвързия
мека
Цена
0,49 лева.


Анотация
Сюжетът на акцията с кодирано название „Нидзя — 1“ е такъв. Агентът (секретарят на министъра) определя на кувейтеца среща за предаване на фотокопията. Място на срещата — къща в покрайнините на града, построена неотдавна, но още незаселена поради срутване на тавана на горния етаж. Кувейтецът ще пристигне при къщата късно през нощта, ще освободи колата си, ще влезе в двора, ще отвори вратата на първия вход и ще се изкачи по стълбата на площадката на втория етаж, където в тъмнината трябва да го чака секретарят на министъра с документите. Но в действителност него ще го чака не секретарят на министъра, а Бан с металически бокс. След като той извърши „икс-акцията“, в къщата от двора ще влезе Командорът, ще пъхне в джоба на трупа документи за червен заговор в страните от Африка.
На следния ден ще уведомят по телефона за убийството в пустата къща. Полицията ще открие на стълбищната площадка убития кувейтец, а в неговите джобове — страшни документи, които ще предизвикат сензация не само в Африка, но и в целия свят. Акция „Нидзя — 1“ — това е стрела, която трябва едновременно да порази кувейтския нефтопромишленик и да компрометира червените.
Информация за автора
НЯКОЛКО ДУМИ ЗА РОМАН КИМ И ПОВЕСТТА МУ „ШКОЛАТА НА ПРИЗРАЦИТЕ“
Роман Николаевич Ким е роден през 1899 година в град Владивосток. Детството и юношеството му преминават в Япония, където от 1907 до 1917 година се учи в колежа в Токио. През 1917 година Ким се завръща в Русия, завършва през 1923 г. източния факултет при Владивостокския университет и до 1930 г. чете курс от лекции по китайска и японска литература в московските висши учебни заведения.
Литературната си дейност Ким започва през 1923 г. Основният жанр на неговите произведения е политическият детектив, основан преимуществено върху фактически материал.
Най-известни негови повести са „Тетрадка, намерена в Сунчон“ (1951 г.), „Кобра под възглавницата“ и „След прочитането да се изгори“ (1962 г.), а така също повестите-памфлети „Кой открадна Пунакан?“ и „Школата на призраците“ (1965 г.).
„Школата на призраците“ е най-ярката творба на P. Н. Ким. Авторът разкрива изтънчените, а понякога и безскруполни методи за вербуване, подготовка и действие на чуждестранни шпиони.
Без да почива върху фактически материал, тази повест на Ким твърде осезаемо се приближава до автентичната атмосфера, автентичните прийоми и методи на действие, които се използуват за подготовката на „агенти — призраци“, шпиони от най-висша категория.
Бележки
На корицата като пореден номер от поредицата е отпечатан погрешно № 48.
Правилният номер е посочен на страница 2
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Роман Ким
ШКОЛА ПРИЗРАКОВ
Кто украл Пуннакана?
Кобра под подушкой
Тетрад найденная в Сунчоне
Советский писатель
Москва 1971

Въведено от
gogo_mir
Създадено на
Обновено на

...

Корици 2