Лейф Г. В. Першон
Истинската история за носа на Пинокио

Автор
Лейф Г. В. Першон
Заглавие
Истинската история за носа на Пинокио
Издателска поредица
Съвременни трилъри
Авторска серия
Еверт Бекстрьом №3
Тип
роман
Националност
шведска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Трилър

Преводач
Мартин Ненов
Език, от който е преведено
шведски
Година на превод
2015
Технически редактор
Симеон Айтов
Стилов редактор
Донка Дончева
Коректор
Колибри
Оформление на корица
Стефан Касъров
Предпечатна подготовка
ЕТ „Екатерина Рускова“

Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2015
Адрес на издателя
бул. „Владимир Вазов“ №36, 1000
Печатница
„Инвестпрес“ АД, София

Носител
хартия
Излязла от печат
23.11.2015
Печатни коли
35,5
Формат
32×84/108
Брой страници
568
Подвързия
мека
Цена
20,00 лв.

ISBN
978-619-150-632-3
УДК
839.7-312.4

Анотация
Възможно ли е денят на нечие убийство да се окаже най-хубавият ден в живота на друг човек? Да, ако това е комисар Бекстрьом, циничният и вулгарен детектив, на когото обаче не може да се отрече талантът да разплита и най-заплетените истории. Не може да му се отрече и умението да разкраси дори най-тривиалната и сива ситуация с цветистия си, образен език.

Убит е известен адвокат и разследването е поверено на комисар Бекстрьом. На него се пада честта да разбере каква е връзката между един малтретиран заек и един барон, изял пердах пред кралския дворец. Що се отнася до Пинокио, той не е познатата ни кукла на Джепето. Този е от злато и е изработен от прочут придворен бижутер. Сигурно се питате какво прави историята му по-истинска от оригиналната? Навярно цената му, която надхвърля и най-смелите фантазии, и — не на последно място — възможността точно този Пинокио да промени световната история… с носа си.
Информация за автора
Любимецът на литературната критика и на четящата аудитория в Швеция Лейф Г. В. Першон (р. 1945) има зад гърба си три десетилетия като автор на криминални романи, обагрени с хумор, преминаващ в сатира. Освен бележит писател Лейф Г. В. Першон е и най-известният криминолог на Швеция, преподавател в шведската Полицейска академия и редовно консултира полицаите, разследващи тежки престъпления. Специалист от такъв ранг неминуемо вижда язвите в съвременното общество и съвсем закономерно вплита тази проблематика в своите романи. Защото скандинавският криминален роман не е просто поредното убийство, разплетено след дежурните перипетии, а сложна критика и вивисекция на съвременния човек, задълбочено вглеждане в ценностната му система.

Першон е носител на няколко престижни литературни награди, в това число „Стъклен ключ“ за най-добър скандинавски криминален роман, и e трикратен лауреат на наградата на Шведската академия на криминалните автори.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Leif GW Persson
Den sanna historien om Pinocchios näsa, 2013

Въведено от
WizardBGR
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства Библиографии
Промени
Чужди рафтове
...

Корици 2