Ахмед Садулов
История на Османската империя

Записът е непълен.

Автор
Ахмед Садулов
Заглавие
История на Османската империя
Подзаглавие
XIV–XX век
Тип
историография, научен текст
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
История
Жанр
Археология

Редактор
Диана Вацова
Оформление
Нейко Генчев
Предпечатна подготовка
Фабер — В.Търново

Издател
Издателство „Фабер“
Град на издателя
Велико Търново
Година на издаване
2000
Печатница
Фабер — В.Търново

Носител
хартия
Печатни коли
22
Издателски коли
24
Формат
60/84/8
Брой страници
368
Подвързия
мека
Цена
18 лв.
С илюстрации
да

ISBN
954-9541-53-3

Анотация
„… Безпощадната борба на Мурад II с вътрешните и външните врагове на османската държава е увенчана с пълен успех. В края на неговото управление империята е възстановена в границите си от 1402 г. Набраните сила и енергия са достатъчни за завладяването на византийската столица — едновековната мечта на всички османски владетели. Още малко време е необходимо на Мурад II, но съдбата му изиграва зла шега. Той умира на 3 февруари 1451 г. в Одрин…“

Най-пълното изследване на тази тема от български учен разглежда задълбочено и в увлекателен стил всички аспекти на историческото развитие на Османската империя — от зараждането, през възхода и апогея до мъчителния крах.
Разгледани са политическите и социални процеси, военната организация, икономическата структура, етническото и религиозно разнообразие, духовната и материална култура на империята.
Освен илюстрациите и приложенията, в книгата са включени хронологичен указател, списък на султаните от Османската династия и терминологичен речник.
Бележки
За корицата са използвани фрагменти от картина на Метин Атеш, туграта на Сюлейман Великолепни, портрет на Баязид (Osmanli padişahlari ansiklopedisi), джамията Света София (forsatii albümü Üniversite Kütüphanesi)

Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства
...

Липсват сканирани страници.