Валери Динев
Философска антропология • част 1

Автор
Валери Динев
Заглавие
Философска антропология
Заглавие на том
част 1
Тип
философски текст
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Философия
Жанр
Антропология и етнология
Издател
Издание на автора
Град на издателя
София
Година на издаване
2000
Печат
„Инвестпрес“ АД
Носител
хартия
Формат
130×200
Брой страници
224
Подвързия
мека
ISBN
954-799-470-0
УДК
141.31
Анотация
„Философска антропология“ представя за първи път на българския читател систематизирано изследване на една малко позната у нас философска наука. Подобно на етиката, естетиката, логиката, историята на философията и т.н., философската антропология има свой предмет, методи и принципи, насочени към отговора на въпроса „Какво е човекът?“. Това обуславя и спецификата, която философската антропология притежава, за разлика от другите философски науки. Отговорът на поставения от нея въпрос се търси в разкриването на редица противоречия, които доминират в природата на човека.
В тази част са разгледани противоречията между Тялото и Душата и между Мъжкото и Женското начало. При първото противоречие са разкрити най-важните ракурси — мимика, жестове, поглед, глас, смях и съответните модуси на душата — страх, любов, самота, болка. При второто противоречие се набляга въру борбата и единството на мъжкото и женското начало в човека. Показани са основните сили на половото привличане у човека и животните. Разгледани са възгледите на редица мислители за поведението на двата пола.
Информация за автора
Валери Динев е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Чете общ курс по философска антропология. Специализирал е в САЩ, Германия, Гърция и Англия. Автор е на редица книги по философска антропология.
Пълното име на автора е Валери Костов Динев.
Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на
Източници
http://www.bg.cobiss.net

Корици 2