Георги Божинов
Караджата

Записът е непълен.

Автор
Георги Божинов
Заглавие
Караджата
Други автори
Валентин Караманчев
Тип
повест
Националност
Бълкарска
Език
български
Поредност на изданието
Второ издание
Категория
Българска историческа проза
Жанр
Исторически роман
Теми
Човек и бунт
Отговорен редактор
Мартина Иванова
Коректор
Недялка Георгиева
Оформление на корица
Мариана Кръстева Станкова
Издател
Издателска къща „Хермес“
Град на издателя
Пловдив
Година на издаване
2015
Носител
хартия
Печатни коли
12
Формат
60/90/16
Брой страници
192
Подвързия
мека
Цена
12.95 лв.
ISBN
978-954-26-1449-4
Анотация
„Караджата“ на Георги Божинов е завладяваща историческа повест, проследяваща съдбата на четата на Хаджи Димитър. Но за основен свой персонаж авторът не избира първия войвода. В центъра на книгата стои образът на Стефан Караджа, на героя, търсещ проста смърт, а намерил безсмъртие.
Книгата на Божинов трябва да бъде четена като биографичен епос за смелостта на Караджата и на четниците, отдали себе си на свята битка в името на свободата. А борбата за родината иска пълно посвещаване, иска скъпи жертви. И смелите българи не могат да оставят друго, освен живота си: „Блъска и напира кръвта, червена, нетърпимо гореща, напира да плисне по цялата България… да плисне и да се постеле като ален байрак по земята България, да задави с влагата, да ослепи с цвета… Да възпламени цялата земя българска… и цялата войска орачи, и копачи, и овчари. Кръв. Друго си нямаме“.
Информация за автора
За автора

Георги Петров Божинов е роден на 27 януари 1924 г. в с. Крива бара, Ломско. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“ с втора специалност „Руска филология“. След дипломирането си работи като кореспондент на БТА, във вестниците „Литературен фронт“, „Отечествен фронт“ и „Труд“. След публикацията на пътеписа му „Гора зелена, вода студена“ в сп. „Септември“ през 1975 г., където документира свидетелствата на петима българи, лежали в сталинските лагери, той е уволнен от работа. Умира на 25 май 2004 г.
В края на 2014 г. Издателска къща „Хермес“ преиздаде романа на Георги Божинов „Калуня-каля“. Само за няколко месеца забравеният шедьовър се превърна в любима книга на хиляди български читатели. И до днес романът е сред най-търсените и продавани български книги.

Георги Божинов е автор и на пътеписите „Кукувица кука“. „Черешови води“, „Вдън гората Дикчам“, „Юлень“, на сборника с разкази „Сивият скиталец“, на приказката „Босул“ и на една документална повест.
Рекламни коментари
В края на 2014 г. Издателска къща „Хермес“ преиздаде романа на Георги Божинов „Калуня-каля“. Само за няколко месеца забравеният шедьовър се превърна в любима книга на хиляди български читатели. И до днес романът е сред най-търсените продавани български книги.
Въведено от
NomaD
Създадено на
Обновено на

Корици 1