Джон Шорс
Под мраморното небе

Автор
Джон Шорс
Заглавие
Под мраморното небе
Тип
роман
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо (не е указано)
Категория
Любовни романи и повести
Жанр
Исторически роман
Теми
Индия

Преводач
Маргарита Терзиева
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2006
Редактор
Димитър Риков
Оформление на корица
Димитър Стоянов — Димо

Издател
ИК „Ера“
Град на издателя
София
Година на издаване
2006
Печатница
Експреспринт

Носител
хартия
Брой страници
384
Подвързия
мека
Цена
9,50 лв.

ISBN
954-9395-62-6, 978-954-9395-62-4
УДК
820(73)-31

Анотация
Архитектурният шедьовър Тадж Махал — символ на любов, по-силна от смъртта!

Индостан, 1632 година.
Легендата разказва, че, щом загубил своята любима Мумтаз Махал, император шах Джахан бил сломен от мъка. Обсебен от последните думи на императрицата — „Искам да ми построиш красива гробница“, той наел най-даровития архитект в познатия свят — Иса.
Когато прочутият майстор попитал как да изглежда мавзолеят, хан Джахан промълвил: „Да прилича на жена, да носи в себе си красотата на това най-велико творение на Аллах. Ще назнача за твоя помощница дъщеря си Джаханара — нейното лице е огледало на майка й и ще ти бъде вдъхновение за строежа.“

Романът „Под мраморното небе“ е сложна плетеница от терзания, пориви, страст и болка, а в центъра му е най-голямата щерка на императора — Джаханара. С непривична за жена политическа прозорливост, тя усеща, че империята е заплашена: баща й е увлечен от строежа на мавзолея Тадж Махал, наследникът му е слабохарактерен, а малкият й брат е жесток потисник и крои да вземе трона със сила. Щом пламва искрата на гражданската война, младата принцеса смело и находчиво се изправя срещу фанатизма и безразсъдството и се превръща в пръв съветник на баща си.
Строежът на колосалния мавзолей трае повече от десетилетие, а след завършването си сполучливо е наречен „Порта към небесните селения“ и „Храм на любовта“. В страна, където царят хаос и религиозна ненавист, единствения символ на любов, по-силна от смъртта, остава архитектурният шедьовър Тадж Махал.
Запленен от културата на Азия, Джон Шорс посещава различни страни, но траен отпечатък в съзнанието му оставят културата и историята на Индия.
„Под мраморното небе“ е първият роман на младия автор, но рекордно бързо превзема световните класации. Непринуденото държание и момчешката усмивка превръщат Джон не само в любимец на публиката, но и на филмовите сценаристи в Холивуд — предстои филмиране на романа.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Beneath a Marble Sky
© 2006 by John Shors

Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии
Промени
...

Други корици

Сканирани страници