Никос Казандзакис
Рапорт пред Ел Греко

Автор
Никос Казандзакис
Заглавие
Рапорт пред Ел Греко
Издателска поредица
Enthusiast Vintage
Други автори
Патроклос Ставру, Христо Куфов (предговор), Елени Н. Казандзаки
Тип
роман
Националност
гръцка
Език
български
Поредност на изданието
Второ
Категория
Биографии и автобиографии
Жанр
Автобиография, Биографичен роман, Интелектуален (експериментален) роман
Преводач
Георги Куфов
Език, от който е преведено
Гръцки
Година на превод
1984
Редактор
Мария Чунчева
Художник
Виктор Паунов
Коректор
Снежана Бошнакова
Предпечатна подготовка
Лиляна Карагьозова
Издател
Ентусиаст, Enthusiast
Град на издателя
София
Година на издаване
2011
Печатница
„Мултипринт“ ООД
Носител
хартия
Печатни коли
40
Формат
84×108/32
Брой страници
640
Подвързия
мека
Цена
19,00 лв.
ISBN
978-954-8657-85-3
УДК
877.4(092), 877.4-312.6
Анотация
Генерале мой, битката завършва, правя рапорта си; ето къде воювах, ето как воювах, бях ранен, изплаших се, но не дезертирах; зъбите ми тракаха от страх, но пристягах здраво челото си с червена кърпа, за да не личи кръвта, и се хвърлях в атака. Едно по едно ще оскубя пред теб перата на моята гарга, душата си, докато от нея остане само малка бучка пръст, замесена със сълзи, кръв и пот. Ще ти разкажа борбата си, за да ми олекне; ще смъкна от себе си добродетелта, срама, истината, за да ми олекне. Ти как създаде „Толедо през време на буря“? Също такава, с тежки облаци, прорязана от жълти мълнии, отчаяно и непреклонно бореща се със светлината и тъмата, е и душата ми. Ще я видиш, ще я претеглиш изпод витите си вежди и ще я оцениш. Помниш ли онази тежка дума, която казваме ние критяните? „Където не сполучиш — върни се; където сполучиш — върви си!“ Ако не съм сполучил, дори само час живот да ми остава, ще се върна, за нова атака; ако съм сполучил, ще отворя земята, за да дойда да легна до теб.
Информация за автора
Никос Казандзакис е може би най-известният в чужбина гръцки автор. Романът на Казандзакис „Алексис Зорбас“ след филмирането му от Михалис Какоянис („Зорба гъркът“) става световен бестселър. Следват и романите „Христос отново разпнат“, „Свобода или смърт“, „Последното изкушени“, „Рапорт пред Ел Греко“, които стават световно известни. Въпреки това той не се самоопределя като романист, за него тези произведения са нещо, с което се е захванал между другото. Той вижда себе си като всеобхватен мислител, философ и търсещ човек. Идеологията и творчеството на Казандзакис трудно могат да бъдат сложени в определени рамки.

На родения на остров Крит писател, занимавал се страстно, макар и освободен от догматиката, с християнска вяра, църквата отказва погребение според християнските канони. Последен покой Казандзакис, починал от левкемия по време на болничен престой във Фрайбург, Германия, намира в Ираклион, в родния му Крит, където е погребан . На надгробна плоча са изписани неговите думи: „Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, свободен съм!“

Бил е предложен за лауреат на Нобелова награда за литература през 1957 г., но тя е спечелена от друг голям автор — французинът Албер Камю.
Бележки
Книгата има допечатка от 2016 г. (цена 22лв.)
1. издание от 1984 г. — изд. „Народна култура“
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Νίκος Καζαντζάκης
Αναφορά στον Γκρέκο
© 1965; Εκδόσεις Έλένη Καζαντζάκη
Αθήνα
© Patroclos Stavrou, 2011
Въведено от
NomaD
Създадено на
Обновено на
Източници
http://www.bg.cobiss.net
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени

Корици 2