Рю Мураками
Децата от гаровия сейф

Автор
Рю Мураками
Заглавие
Децата от гаровия сейф
Издателска поредица
Отвъд
Тип
роман
Националност
японска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Художествена литература
Жанр
проза

Преводач
Мая Милева
Език, от който е преведено
японски
Година на превод
2013
Редактор
Дарин Тенев
Коректор
Мая Любенова
Оформление
Георги Калев
Предпечатна подготовка
Студио Стандарт ЕООД — Пловдив

Издател
Жанет-45
Град на издателя
Пловдив
Година на издаване
2013
Адрес на издателя
бул. „Александър Стамболийски“ №9
Печатница
Полиграфически комплекс Жанет 45 — Пловдив

Носител
хартия
Печатни коли
36
Формат
60/84/16
Брой страници
572
Подвързия
мека
Цена
17.99

ISBN
978-954-491-971-9
УДК
895.6-31

Анотация
Тя махна тънкия найлон, с който беше покрила лицето му, постла две кърпи на дъното на един кашон, сложи бебето вътре и го запечата с дебело тиксо, след което го завърза и с канап. Отгоре и отстрани на кашона с големи букви написа измислено име и адрес. Приключи с гримирането си и започна да си облича рокля на капки, но набъбналите от кърмата ѝ гърди отново я заболяха и както стоеше изправена, тя ги разтри с дясната си ръка, без да си направи труда да избърше белезникавата течност, която прокапа на килима. След това си обу сандали и излезе от апартамента с кашона в ръце. Докато махаше на едно такси, тя се сети за дантелената покривка, която скоро щеше да доплете, и реши да сложи върху нея саксия с мушкато. Главата ѝ се замая от жегата. По радиото в таксито съобщиха, че от рекордните горещини вече са починали шестима души, повечето възрастни или болни. Жената слезе на гарата, пъхна кашона в едно от най-задните гардеробчета, уви ключа в дамска превръзка и го изхвърли в тоалетната, след което побърза да напусне задушната, прашна гара. В един универсален магазин изпуши няколко цигари, докато потта ѝ пресъхна, и си купи чорапогащник, белина и лак за нокти. Изгаряше я неутолима жажда и след като изпи чаша портокалов сок, отиде в тоалетната, където се зае старателно да лакира ноктите си с току-що купения лак.
В момента, когато жената довършваше палеца на лявата си ръка, полумъртвото бебе в тъмния кашон започна обилно да се поти.
Информация за автора
Рю Мураками е роден през 1952 г. в град Сасебо, префектура Нагасаки. Той е един от най-популярните и противоречиви съвременни японски автори, своеобразен enfant terrible на постмодерната японска литература.


Още първият му роман — Почти прозрачно синьо (1976), история за група младежи, изгубили чувството за смисъл и потъващи все по-дълбоко в спирала от наркотици, рок музика и безразборен секс — печели едно от най-престижните литературни отличия в Япония, наградата Акутагава, и продава повече от милион екземпляра.

През 1980 г. излиза „Децата от гаровия сейф“, който печели наградата Нома и е приет радушно от читатели и критика. Той циментира репутацията на Мураками като майстор на кинематографичното пресъздаване на разрушителния гняв и обезверението на едно поколение, търсещо своята идентичност в общество, в което колективното начало винаги е било поставяно над личното.

През 80-те и 90-те години на миналия век Мураками се утвърждава като един от водещите литературни авторитети в Япония. Председател е на не едно литературно жури. Автор е на повече от двайсет книги. Носител е на почти всички престижни литературни награди в Япония.

Рю Мураками е истинска ренесансова личност: освен като писател и литературен критик, той има успешна кариера в киното като режисьор и сценарист. Освен това е барабанист в рок група и води свое телевизионно шоу.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
COIN LOCKER BABIES
Copyright © 1980, Ryu Murakami
All Rights Reserved

Въведено от
dijon
Създадено на
Обновено на

...

Сканирани страници