Людмила Улицка
Медея и нейните деца

Автор
Людмила Улицка
Заглавие
Медея и нейните деца
Издателска поредица
Съвременна европейска проза
Националност
Руска
Език
български
Поредност на изданието
Първо
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
София Бранц
Език, от който е преведено
Руски
Година на превод
2005
Коректор
Любов Йонева
Оформление на корица
Стефан Касъров
Предпечатна подготовка
Валентин Траянов
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Адрес на издателя
ул. „Иван Вазов“ №36
Печат
„Симолини-94“
Носител
хартия
Печатни коли
16
Формат
60×84/16
Брой страници
256
Подвързия
Мека
Цена
9 лв.
ISBN
954-529-351-9
Анотация
Медея Мендес от стария гръцки род Синопли няма свои деца. Нейното семейство са многобройните й братя и сестри, племенници и племеннички, техните стари и нови жени и мъже, деца и внуци. Медея оцелява в Крим след всички чистки, изселвания и преселения, домът й на черноморския бряг е гостоприемно отворен за цялата рода. Тя още от дете става майка на осиротелите си братя и сестри, тя е праведница и магьосница, тя живее с мистериите на живота и смъртта, с хармонията и хаоса. Открива, че е била част от любовен триъгълник, в който е замесена сестра й Александра — по-късно ситуацията ще се повтори огледално и трагично в живота на племенничките й, лиричната Маша и чувствената Ника. Тя не спасява света, но подобно на майка е осиновила цял свой свят, за да го защити от житейските бури и ударите на съдбата: политически колизии, семейни драми, битови неуредици, загуби, предателства, страсти и страдания.
Информация за автора
Людмила Улицка е една от най-превежданите на чужди езици руски авторки. Книгите й се четат в Германия и Америка, в Турция и Китай, тя е отличена с престижни литературни награди в Италия, Франция и Русия.
Родена е през 1943 г. по време на евакуацията на семейството й в башкирския град Давлеканово. Баща й е инженер, майка й — биохимичка. Улицка завършва биология в Москва, работи в Института по обща генетика, през 1970 г. е уволнена заради преписване на „самиздатски“ ръкопис. Безработна и изоставена от първия си мъж, отглежда сама двамата им синове и постепенно се насочва към литературна дейност. Първите й публикации са в началото на 90-те години, днес е измежду най-високотиражните руски писатели.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Медея и ее дети
© Людмила Улицка, 2004
Въведено от
ventcis
Създадено на
Обновено на
Промени
Чужди рафтове

Корици 2