Рьоне Баржавел
От дълбините на времето

Автор
Рьоне Баржавел
Заглавие
От дълбините на времето
Издателска поредица
Модерна класика
Тип
роман
Националност
Френска
Език
Български
Поредност на изданието
Първо издание
Категория
Научна фантастика
Жанр
Научна фантастика, Приключенска фантастика, Пътешествия, Твърда научна фантастика, Социална фантастика
Теми
Праисторически времена, XX век
Преводач
Галина Меламед
Език, от който е преведено
Френски
Година на превод
2016
Художник
Стефан Касъров
Технически редактор
Симеон Айтов
Коректор
Мила Томанова
Предпечатна подготовка
„Ибис“
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2016
Печат
„Инвестпрес“
Носител
хартия
Печатни коли
20,50
Формат
84×108/32
Брой страници
328
Подвързия
мека
Цена
18 лв.
ISBN
978-619-150-810-5
УДК
840-312.9
Анотация
Френски полярни изследователи правят невероятно откритие. Под ледовете на Антарктида съществуват останки от висша цивилизация, загинала преди 900 000 години в резултат на ядрена война. Учени от всички краища на планетата се стичат, за да разгадаят тайните на изчезналия свят… Авторът умело съчетава фантастичния сюжет с духа и политическата атмосфера на 60-те години на миналото столетие — младежките бунтове, разтърсили Европа, идеологическия сблъсък между Запада и Изтока — и с една митична любов, изплувала сякаш от легендата за Тристан и Изолда и от приказката за Спящата красавица.
Хармонична сплав от събитиен репортаж, научна хроника, фантастична епопея, в която минало, настояще и бъдеще се преплитат, приключенски плам и лирична любовна песен, „От дълбините на времето“ продължава да звучи актуално, да вълнува и да предизвиква размисли за съдбата на съвременния свят, за егоизма, алчността и насилието, които неизменно погубват любовта.
Информация за автора
Френският писател, журналист и сценарист Рьоне Баржавел (1911–1985) е един от най-бележитите представители на научнофантастичната литература през XX век. В произведенията си дава израз на тревогата за човечеството, застрашено от разрушителни технологични достижения, невинаги подвластни на разума и съвместими с моралните ценности.
Замислен като сценарий за незаснета суперпродукция на Андре Каят, „От дълбините на времето“ (1968) е най-известният му роман, класически образец на научна фантастика, удостоен с Наградата на книжарите, непрестанно преиздаван и преведен на множество езици.
Рекламни коментари
Научнофантастичен роман за изчезнала цивилизация и за една митична любов.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
René Barjavel
La Nuit des temps
© Presses de la Cité, un département de Place des Éditeurs, 1968, 2011.First published in French language by Presses de la Cité, un département de Place des Éditeurs
Въведено от
NomaD
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници
Промени

Корици 2