Агата Кристи
Безмълвният свидетел

Автор
Агата Кристи
Заглавие
Безмълвният свидетел
Издателска поредица
Абагар Крими №27
Авторска серия
Еркюл Поаро №16
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Криминална проза
Жанр
Криминална литература
Теми
Агата Кристи, Еркюл Поаро

Преводач
Румяна Стоянова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
1994
Редактор
Стоянка Сербезова
Предпечатна подготовка
„АБАНОС“ ЕООД — София

Издател
„Абагар Холдинг“ ООД
Град на издателя
София
Година на издаване
1994
Адрес на издателя
София 1124. ул. „Добромир Хриз“ 31
Печатница
ДФ „Полипринт“ — Враца

Носител
хартия
Формат
20×13
Брой страници
256
Подвързия
мека
Цена
39 лв.

ISBN
954-584-078-1

Анотация
Какво странно може да има в писмото на една възрастна дама? Нещо толкова предизвикателно, че самият Еркюл Поаро се заема със случая. Мис Аръндел е богата. А тримата й племенници отчаяно се нуждаят от пари. На Великден се случва нещастие при странни обстоятелства. Може би виновен за това е любимият й териер Боб…
Смъртта застига старата дама преди Еркюл Поаро да се намеси. Улики за престъпление липсват, освен един … безмълвен свидетел.
Информация за автора
Агата Кристи е известна в целия свят като кралицата на криминалния роман. Продадени са повече от един милиард екземпляра от книгите й на английски език и още един милиард в превод на 44 езика. Тя е един от най-издаваните и четени автори и само Библията и произведенията на Шекспир са продадени в по-големи количества от нейните романи. Авторка е на 78 криминални романа, 19 пиеси и 6 романа, написани под името Мери Уестмакот.
Агата Кристи е родена в Торки. Първият й роман — „Загадката в Стайлз“ е написан към края на Първата световна война, в която тя участва като медицинска сестра. В него тя създава Поаро, малкия детектив-белгиец с яйцевидна глава, страстен привърженик на реда, както и на „сивите клетки“, който става един от най-популярните детективи след Шерлок Холмс. Романът е публикуван през 1920 година.
След като е писала средно по една книга на година, през 1926 Агата Кристи създава своя шедьовър „Убийството на Роджър Акройд“. Това е първото й произведение, публикувано от Колинс, и поставя началото на едно сътрудничество между автор и издател, което продължава 50 години и дава живот на 70 книги. „Убийството на Роджър Акройд“ е и първият роман на писателката, който е поставен в театъра със заглавието „Алиби“ и се играе с голям успех в Уест Енд.
През 1971 г. Агата Кристи получава благородническа титла. Последните й два издадени романа са „Завесата: Последният случай на Поаро“ — през 1975 г., и „Прикрито убийство“ — през 1976 г., в който отново се срещаме с мис Марпъл, милата стара дама от Сейнт Мери Мийд. И двата романа имат невероятен успех. Агата Кристи пише и популярна литература, включително и една автобиография и прекрасната книга „Ела и ми кажи как живееш“, която разказва за експедициите, на които е била със своя съпруг, археолога сър Макс Малоун.

Въведено от
maskara
Създадено на
Обновено на

Промени
...

Други корици

Сканирани страници