Агата Кристи
Чудноватият дом

Автор
Агата Кристи
Заглавие
Чудноватият дом
Издателска поредица
Абагар Крими №33
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Криминална проза
Жанр
Криминална литература
Теми
Агата Кристи

Преводач
Ленко Костов
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
1994
Редактор
Боряна Гечева
Художник
Ивайло Нанов, Лъчезар Русинов
Предпечатна подготовка
„Абанос“ ООД — София

Издател
„Абагар Холдинг“ ООД
Град на издателя
София
Година на издаване
1994
Адрес на издателя
София 1124, ул. „Добромир Хриз“ 31

Носител
хартия
Излязла от печат
1994
Формат
84/108/32
Брой страници
208
Подвързия
мека
Цена
55 лв.

ISBN
954-584-112-5

Анотация
Леонидис са едно голямо, щастливо семейство. Живеят охолно в огромна къща с фронтони, разположена в изискано предградие на Лондон. Но едва след смъртта на Аристид Леонидис отриват, че сред тях има убиец.
Информация за автора
Агата Кристи е известна в целия свят като кралицата на криминалния роман. Продадени са повече от един милиард екземпляра от книгите й на английски език и още един милиард в превод на 44 езика. Тя е един от най-издаваните и четени автори и само Библията и произведенията на Шекспир са продадени в по-големи количества от нейните романи. Авторка е на 78 криминални романа, 19 пиеси и 6 романа, написани под името Мери Уестмакот.
Агата Кристи е родена в Торки. Първият й роман — „Загадката в Стайлз“ е написан към края на Първата световна война, в която тя участва като медицинска сестра. В него тя създава Поаро, малкия детектив-белгиец с яйцевидна глава, страстен привърженик на реда, както и на „сивите клетки“, който става един от най-популярните детективи след Шерлок Холмс. Романът е публикуван през 1920 година.
След като е писала средно по една книга на година, през 1926 Агата Кристи създава своя шедьовър „Убийството на Роджър Акройд“. Това е първото й произведение, публикувано от Колинс, и поставя началото на едно сътрудничество между автор и издател, което продължава 50 години и дава живот на 70 книги. „Убийството на Роджър Акройд“ е и първият роман на писателката, който е поставен в театъра със заглавието „Алиби“ и се играе с голям успех в Уест Енд.
През 1971 г. Агата Кристи получава благородническа титла. Последните й два издадени романа са „Завесата: Последният случай на Поаро“ — през 1975 г., и „Прикрито убийство“ — през 1976 г., в който отново се срещаме с мис Марпъл, милата стара дама от Сейнт Мери Мийд. И двата романа имат невероятен успех. Агата Кристи пише и популярна литература, включително и една автобиография и прекрасната книга „Ела и ми кажи как живееш“, която разказва за експедициите, на които е била със своя съпруг, археолога сър Макс Малоун.
Рекламни коментари
„Чудноватият дом“ е една от най-любимите ми творби. Отлагах написването й с години, обмислях и я усъвършенствах. Създаването й за мен бе чиста наслада. Често се замислям дали читателят усеща кога дадена книга е плод на усилена работа или е била писана с удоволствие. Много пъти са ми казвали: „Колко ли ви било приятно да я напишете!“ И то за книга, която определено не се е получали така, както ми се е искало, чиито герои са суховати, сюжетът е излишно заплетен, а диалогът — претрупан.
Но вероятно авторът не е най-добрият съдник на своите произведенм. Не зная откъде ми хрумна за семейство Леонидис — те просто се появиха. А после образите им започнаха „да се развиват“ пред очите ми.
Струва ми се, че станах техен биограф.
Агата Кристи

Въведено от
maskara
Създадено на
Обновено на

Промени
...

Корици 4