Иво Иванов
Кривата на щастието

Автор
Иво Иванов
Заглавие
Кривата на щастието
Подзаглавие
За спорта, Вселената и всичко останало…
Тип
сборник разкази
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
1
Категория
Съвременна българска проза: разкази и новели

Редактор
Марияна Гайдарова
Коректор
Мариана Пиронкова
Предпечатна подготовка
Емил Бонев

Издател
Издателство „ВАКОН“
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Други полета
Copyright Иво Иванов, 2014

Носител
хартия
Печатни коли
32
Формат
16/60/90
Брой страници
516
Подвързия
мека
Цена
16 лв.
С илюстрации
да

ISBN
978-954-9535-66-2

Анотация
Стилът на Иво Иванов не подлежи на категоризация и излиза извън оковите на стандартната журналистика не само в български, но и в световен мащаб. В неговите ръце спортът е претекст — възможност да бъдат потърсени отговори на въпросите, които вълнуват всеки мислещ човек: какъв е смисълът на живота? На смъртта? На стремежите и амбициите ни? Какво точно е нашето място във Вселената?
Историите на Иво са за действителни личности, места и събития, но истинската им стойност е в спотайващите се между редовете послания, които, макар и създадени в далечните прерии на Канзас, от години търсят и намират будни съзнания и добри сърца в неговата родна България.

Разказите му ще ви отведат на неочаквани и екзотични места: от едно от най-тайнствените кътчета на Хималаите, през клетъчните структури на зловещ паразит, до свръхсекретен лабиринт, скрит дълбоко под земята в самия център на Съединените щати. Но не се учудвайте, ако далечните пътешествия, на които ще ви понесе тази книга, в крайна сметка завършат на най-непредвидимото, интересно и непристъпно място — това, в което обитавате самите себе си.
Информация за автора
Иво Иванов е журналист и телевизионен кореспондент. През 1990 г. завършва НСА, след което заминава да следва магистратура в САЩ. Започва да пише текстове през 1987 г. за родния вестник „Старт“, а през 90-те публикува и множество статии и очерци в американската преса. През годините работи с български медии като БНТ, в. „7 дни спорт“, в. „Телеграф“, Sportal.bg. Текстовете му, съдържащи оригинални метафори и кодирани послания, са новаторски и посветени изцяло на читателите. Донякъде експерименталният му стил е повлиян от гонзо журналистиката на Хънтър Томпсън. През 2007 г. отразява 41-вия Супербоул в материал без нито един глагол, след което пресъздава и цяла спортна история само в едно изречение. Година по-късно публикува и двутомната книга „Отвъд играта“, която съдържа текстовете писани между 2003 — 2007 г. Живее и работи в Лорънс (Канзас, САЩ).
Рекламни коментари
„“Кривата на щастието" е книга за другия живот — живот, който ние рядко виждаме, освен ако някой талантлив режисьор не реши да ни го покаже. Иво е един от тези режисьори на живота около нас, които не си позволяват да заспят, неговите думи будят, кънтят, мятат ти директно изводи и дори променят живота на другите. Това е човек, който наблюдава и с трите си очи, и се радвам, че кривата, която ни съединява с Канзас, е нонстоп права."
Ники Кънчев

„Ослепително скромно казано — много телевизионни величия са правили първите си стъпки благодарение на мен. Преди повече от 20 години тогава никому неизвестният студент в Канзас Иво Иванов започна да изпраща кореспонденции в култовото предаване «Маратон». Тогава дори не бях виждал този днешен Джек Лондон, но беше достатъчно, че ми го препоръча Кедъра. Кореспонденциите на сегашния класик Иво звучаха, меко казано, необичайно, но пък бяха изключително завладяващи. Няма да забравя как описваше подвизите на Денис Родман или на «биомеханичната аномалия» Кевин Гарнет. Както добре знаем, има хора, които, дори да четат вестник на екрана, те карат да приковеш очи в тях. Иво Иванов просто успя да се превърне във вербалния вариант на тази сентенция!“
СашоДиков

„Разбираемо е човек да прави много грешки в живота си, но една от най-непростимите от тях ще бъде, ако пропуснете да прочетете тази книга.“
Камен Алипиев

„Винаги ще съм благодарен на Иво Иванов и неговите истории. В тежък за мен момент, точно преди финала на X Фактор, прочетох един от разказите в тази книга и мога да кажа, че вдъхновението и силата, които получих от него, са сред причините да спечеля състезанието.“
Рафи Бохосян

„Ех, тези закърпени с човещина истории, които ни помагат да бъдем по-добри дори и от себе си!“
Васко Кръпката
Съдържание
Предговор         9

Отпечатък във времето         15

Единайсетият човек        20

Приказка за вятъра        26

Тичай, Лопепе! Тичай!        33

Дванайсетте сирачета         38

Магьосника и неговата пирамида        44

Без оправдания        50

Най-голямата тайна: I част        60

Най-голямата тайна: II част        66

Най-голямата тайна: III част         72

Най-великият спортист        81

Кимбо Конг!         86

Сърце на светлината         91

Градче в прериите        96

У дома        101

Училище с преподаване на светлина        110

Как Дара наби времето        114

Жажда за път        120

Невидимият просяк        123

Грешки на растежа        130

Арахнофобия        135

В памет на Ашли Градушката        142
.
.
.
За човека и камъка        359

Прегръдка за Пини        365

Съхранение на енергията        370

Съдба на име Джаклин        376

Квантов баскетбол        382

268 секунди        388

На върха на пръстите        392

Антиносталгин        401

Девет без нещо        406

Причина номер 1147        413

Хубав слънчев ден         419

Писък в нощта        426

Да откриеш Метусела        430

Нещо липсва        447

Крадецът на стихове        452

Кладенец в пустинята        468

Гневът на Богинята        474

По пътя         480

Колелото прави пълен кръг         486

Малките неща        497

Само началото        505

Въведено от
vog
Създадено на
Обновено на

...

Корици 4