Алекс Болдин
Мечтата на Моцарт

Автор
Алекс Болдин
Заглавие
Мечтата на Моцарт
Тип
сборник разкази
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременна българска проза: разкази и новели
Жанр
Съвременна проза (XXI век)
Теми
Социален реализъм, Нова българска литература (кр. на XIX-XXI в.)
Редактор
Алекс Болдин, Галина Кирилова
Художник
Алекс Болдин
Оформление на корица
Алекс Болдин
Компютърна обработка
Алекс Болдин
Предпечатна подготовка
Алекс Болдин
Издател
БГкнига
Град на издателя
София
Година на издаване
2012
Адрес на издателя
ул. Поручик Христо Топракчиев 11
Носител
цифров
Формат
ePub
ISBN
978-954-8628-31-0
УДК
886.7-32
Анотация
Сборникът „Мечтата на Моцарт“ е една колекция от разкази, получила добра оценка във форумите на литературните сайтове „Буквите“, „Хулите“, „Щъркел“ и „Откровения“. Седем от тях са публикувани във Варненския литературен портал Литернет. Разказите са предимно със социална насоченост. Представят се проблемите на съвременния човек, неговите грижи, надежди и тревоги. Акцентира се върху реалния живот на обикновения българин. В по-голямата част от разказите е застъпен хуморът като начин и форма на диалог.
В основната структурна схема на разказите е заложено действието. Главните художествени внушения са скрити в живите конкретни ситуации и в размислите на автора. Истините са изричани такива, каквито са в действителност, без излишно пестене или раздуване. В по-голямата си част сюжетите са взети от реално случили се събития. Героите в тях са реално съществуващи лица, представени с литературни имена.
Един от разказите е на фантастична тема. Там фантастичното е втъкано в реалното. Описани са исторически събития, за да се засили интригата, обоснове поведението на героите и развие смислено сюжетното действие. Фантастичното и загадката обаче си остават, с което е спазена традицията в жанра.
Разказите са написани в разширен обем, с което се осигурява по-голямо разнообразие на вложени идеи и проблеми, а също и по-голяма свобода в използването на художествените средства.
С този мой първи сборник се надявам да задоволя художествените потребности на читателя и да създам онова удоволствие, което само най-любимите книги и герои са му създавали. Приятно четене!
Информация за автора
Алекс Болдин е литературен псевдоним на Сашко Димитров Александров. Роден е на 17.09.1948 г. в гр. Враца. Живее в родния си град. По професия е електроинженер. Пише първия си фантастичен разказ през 1973 г. Автор е на тринадесет сборника с разкази и съавтор в друг сборник. Създател е на литературните сайтове „Български разкази“ и „Разказите“, в които е публикувана основната част от произведенията му. Негови разкази са публикувани и в българските литературни портали „ЛитерНет“ и „Буквите“, литературните сайтове „Откровения“, „Сандхи“, „Литературен свят“ и „Книги-Нюз“, както и в чикагския български електронен новинар „Eurochicago“. Умира на 30.11.2017 г.
Съдържание
Предговор
Мечтата на Моцарт
Слънчогледи
Магията
Президентски времена
Театрален сезон
Ползата от инциативата
Девойката от развалините
Пис, маймуно!
Укьо
Адиос мучачос
Страсти пред Задушница
Виж! Кондорът лети!
Кокичето
Три мекици със захар
Шегите на демокрацията
Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Източници
http://www.bglibrary.net/razk-aboldin/index.htm
Връзки в Мрежата
Библиотеки Лични сайтове

Корици 1