Алекс Болдин
Влак по терлици

Автор
Алекс Болдин
Заглавие
Влак по терлици
Тип
сборник разкази
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременна българска проза: разкази и новели
Жанр
Съвременна проза (XXI век)
Теми
Социален реализъм, Нова българска литература (кр. на XIX-XXI в.)
Художник
Камелия Мирчева
Оформление на корица
Камелия Мирчева
Компютърна обработка
Алекс Болдин
Издател
БГкнига
Град на издателя
София
Година на издаване
2012
Адрес на издателя
ул. Поручик Христо Топракчиев 11
Носител
цифров
Формат
ePub
ISBN
978-954-8628-35-8
УДК
886.7-32
Анотация
Пред вас е вече шестият ми сборник с разкази. Бих казал, че това са разкази от един вече зрял период. Преди десетина години не съм и мислил, че ще стигна до тук. Когато обмислях заглавието на сборника, оглеждайки съдържанието му, реших, че най-подходящо е името на оня „светкавично написан“ разказ „Влак по терлици“. Не зная как и защо, но той получи преди време награда в литературния конкурс „Цветница“ — Стара Загора. Последваха няколко мои сюжетни експерименти, сред които са „Хроника на един объркан ден“ и мистичният „Зов за помощ“. Моите наблюдения върху конкретни персонажи, върху ярки социални явления, добиха реализация в разказите „Пауна“, „Цеко Сифоня“ и „Барабанчикът“. Има и разкази с много лични мотиви и желания — „Изповед“, „Кардиология“.
И до тоя момент не мисля, че творчеството ми е нещо, което определя някаква тенденция в литературата, че е някакво ново явление, че е огледало на съвремието, както го сочат коментарите в някои електронни медии. Точно обратното. Мисля, че то си е лично и мое, творчество отразяващо реакциите ми към света, моите тълкования за обществените процеси и личните ми нравствени критерии. Мога само да се надявам, че съм успял да го предам достатъчно точно, както съм го мислил.
Често си задавам въпроса: „Защо и поради какви причини пиша?“ Отново ще се позова на моя приятел Красимир Бачков: „Пиша, защото не мога да не пиша!“ Надявам се, че когато прочета написаното след много години, ще си отговоря на много въпроси, на които така и не съм успял да получа отговор. Благодаря и на читателите, които харесват и обичат да четат разказите ми. Много са ми го казвали. Ще се радвам, ако са искрени.
Човек не познава пълния обхват и цялата стойност на Истината. През краткия си земен живот узнава обаче каква цена дава, за да опознае една малка част от нея. И това ще му е достатъчно, за да каже, че не е живял напразно…
Информация за автора
Алекс Болдин е литературен псевдоним на Сашко Димитров Александров. Роден е на 17.09.1948 г. в гр. Враца. Живее в родния си град. По професия е електроинженер. Пише първия си фантастичен разказ през 1973 г. Автор е на тринадесет сборника с разкази и съавтор в друг сборник. Създател е на литературните сайтове „Български разкази“ и „Разказите“, в които е публикувана основната част от произведенията му. Негови разкази са публикувани и в българските литературни портали „ЛитерНет“ и „Буквите“, литературните сайтове „Откровения“, „Сандхи“, „Литературен свят“ и „Книги-Нюз“, както и в чикагския български електронен новинар „Eurochicago“. Умира на 30.11.2017 г.
Съдържание
Цеко Сифоня
Мито и извънземните
Сълза върху ресници
Хроника на един объркан ден
Влак по терлици
Кардиология
Пътят към заника
Изповед
Пътен инцидент
Пауна
Извънредно произшествие
Грабай, народе!
Барабанчикът
Зов за помощ
Месни заговезни
Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Източници
http://www.bglibrary.net/razk-aboldin/index.htm
Връзки в Мрежата
Библиотеки

Корици 1