Алекс Болдин
Холандският часовник

Автор
Алекс Болдин
Заглавие
Холандският часовник
Тип
сборник разкази
Националност
българска
Език
български
Категория
Съвременна българска проза: разкази и новели
Жанр
Съвременна проза (XXI век)
Теми
Социален реализъм, Нова българска литература (кр. на XIX-XXI в.)
Редактор
Алекс Болдин
Художник
Алекс Болдин
Оформление на корица
Алекс Болдин
Компютърна обработка
Алекс Болдин
Предпечатна подготовка
Алекс Болдин
Издател
БГкнига
Град на издателя
София
Година на издаване
2012
Адрес на издателя
ул. Поручик Христо Топракчиев 11
Носител
цифров
Формат
ePub
ISBN
978-954-8628-47-1
УДК
886.7-32
Анотация
Сборникът „Холандският часовник“ е последният ми сборник с разкази, който комплектувах в средата на 2012 година. Случи се така, че началото на тази година ми донесе, едно след друго, много нещастия в личен план. Това донякъде повлия и на съдържанието на сборника. Повечето разкази са написани с трагичен сюжет и навяват скръб и безпътие.
Надявам се този период да свърши бързо. Надявам се също така да се появят мои разкази в по-ведра и оптимистична светлина. Надявам се! Дано стане скоро!
Казват, че животът е на приливи и отливи. Казват, че след лошото идва хубавото. Виждал съм го и аз това хубаво, но в много кратки мигове. То е толкова неуловимо, крехко и ефирно, че сякаш е бял гълъб,
кацнал на рамото, гукащ весело на ухото, а когато решиш да го докоснеш и му се порадваш, установяваш, че вече е отлетял.
Много често виждам хора, изпаднали в крайна беда и нищета. Те сами не го искат, дори не могат да си обяснят как бързо се е случило това с тях. Как стана така, че в иначе цъфтящата наша Родина всичко се устреми надолу, към социален и демографски срив? Случи се! И никой човек с будна гражданска съвест не бива да си затваря очите пред това.
Днес видях един познат, закачил плакат на гърдите си, с който призовава за индексация на пенсиите. Говореше разпалено, обясняваше на всеки срещнат възрастен човек. Говореше, че е завел дело срещу
виновниците за нищетата на българите. Хората го слушаха и се усмихваха. Вероятно го вземаха за луд. Не вярваха на думите му или се бояха, не зная от какво или за какво? Това се случва в 21 век, когато страната ни е част от най-цивилизованата, световна, социална и хуманна структура — Европейския съюз.
И въпреки факта, си задавам отново болния въпрос:
„Защо е така? Защо сме толкова бедни?“
За това ще прочетете тук. За хубавото и за лошото, за онова, което всекидневно е около нас и което ни кара да се замислим. Дали ще успеем да го променим? Може би желаният поврат ще бъде предмет на дълга и жестока борба, ако не на нашите деца, то на нашите внуци. Може би!
Информация за автора
Алекс Болдин е литературен псевдоним на Сашко Димитров Александров. Роден е на 17.09.1948 г. в гр. Враца. Живее в родния си град. По професия е електроинженер. Пише първия си фантастичен разказ през 1973 г. Автор е на тринадесет сборника с разкази и съавтор в друг сборник. Създател е на литературните сайтове „Български разкази“ и „Разказите“, в които е публикувана основната част от произведенията му. Негови разкази са публикувани и в българските литературни портали „ЛитерНет“ и „Буквите“, литературните сайтове „Откровения“, „Сандхи“, „Литературен свят“ и „Книги-Нюз“, както и в чикагския български електронен новинар „Eurochicago“. Умира на 30.11.2017 г.
Съдържание
Предговор
Някъде далеч, на запад…
Думата на „Свако“
При пожар позвъни на…
Дестинация Карлуково
В студения следобед
Мистериите на Дочо
Стотинката
Холандският часовник
Старшина Пенчев
Вижда се, вижда се!
Тортата
Рожден ден
Тоя горещ август
Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Източници
http://www.bglibrary.net/razk-aboldin/index.htm
Връзки в Мрежата
Библиотеки Лични сайтове

Корици 1