Хърбърт Джордж Уелс
Мистър Бледсуърти на остров Ремпол

Автор
Хърбърт Джордж Уелс
Заглавие
Мистър Бледсуърти на остров Ремпол
Издателска поредица
Библиотека „Избрани романи“ №8
Подпоредица
1963 №6308
Други автори
Невяна Розева (послеслов)
Тип
роман
Националност
английска (не е указано)
Език
български
Категория
Класически романи и повести
Жанр
Класическа проза (ХX век), Антиутопия
Теми
Европейска литература, XX век

Преводач
Невяна Розева
Редактор
Цветана Калудиева
Художник
Александър Поплилов
Художествен редактор
Васил Йончев
Технически редактор
Александър Димитров
Коректор
Милка Чакърова, Евгения Кръстанова

Издател
Народна култура
Град на издателя
София
Година на издаване
1963
Адрес на издателя
ул. „Гр. Игнатиев“ 2-а
Печатница
Държ. полиграфически комбинат „Димитър Благоев“
Други полета
Книжно тяло: 0,75 лв.
Подвързия: 0,23лв.
Обложка: 0.06 лв.

Посвещение: Посвещава се на безсмъртната памет на КЕНДИДА

Носител
хартия
Литературна група
IV
Дадена за набор/печат
23.V.1963
Печатни коли
15 1/2
Издателски коли
11,78
Формат
84×108/32
Поръчка
1270
Издателски №
41 (1219)
Брой страници
248
Тираж
25 050
Подвързия
твърда с обложка
Цена
1,04 лв.

УДК
820-31

Анотация
Героят на романа, Арнолд Бледсуърти, претърпява корабокрушение при морско пътешествие. Една американска научна експедиция го спасява и отвежда в Америка. Там поради сътресението от преживените вълнения, той изпада в умствено разстройство, при което му се струва, че е попаднал на остров на човекоядци и непрестанно мечтае да се завърне по-скоро в своя предишен свят — света на цивилизованото общество, далеко от тясната островна клисура, дето не прониква слънчев лъч, а отживели обичаи и суеверия не позволяват на жителите дори да си представят, че е възможен по-друг, по-добър живот.
Но когато идва отново на себе си и разбира, че е в своя цивилизован свят, мистър Бледсуърти вижда с ужас, че този негов свят с нищо не е по-добър от острова на човекоядците.
Взаимните измами и надхитрявания между хората, суровостта на един строй, който изпраща на смърт недоволника, дръзнал да изкаже и най-леката критика, ужасите на Първата световна война — всичко това е жестоко опровержение на лековерния оптимизъм, в който буржоазното общество възпитава своята младеж, и едно твърде гнетящо и тъжно пробуждане за нея още при първите й стъпки в живота.
Информация за автора
Хърбърт Джордж Уелс е роден на 21 септември 1866 година в английското провинциално градче Бромли. Баща му, отначало градинар в имението на местния земевладелец, става по-късно собственик на магазинче за порцеланови изделия. Но това издигане до равнището на дребен буржоа се оказва краткотрайно и без някакви материални успехи. Бащата си счупва крака, майката постъпва отново на работа при бившите господари, а децата са принудени твърде отрано сами да си изкарват хляба.
Още четиринадесетгодишен, Хърбърт постъпва чистач в манифактурен магазин, с изгледи един ден да се издигне до положението на продавач. Очевидно не възхитен от подобно бъдеще, Уелс успява да се добере до мястото на лаборант в аптека. След това става заместник-учител в основно училище и най-после постъпва в Нормалното училище, което се числи към Лондонския университет и подготвя учители по естествените науки. Тук Уелс привлича вниманието на прочутия биолог Хъксли. На двадесет и две годишна възраст завършва училището с диплом по биология.
Още в първите години на своята научна кариера Уелс е натоварен да напише учебник по биология и го написва с такова умение, че това рьководство е и до днес ценно помагало за английските студенти. Този успех вероятно насърчава Уелс да се отдаде на литературата. На двадесет и девет години той печата първия си сборник разкази, а само след няколко месеца и своя пръв фантастичен роман. Не минават три-четири години и името на Уелс е вече име на утвърден писател.

Творческото наследство на Уелс, живял осемдесет години, е необикновено богато. Той е оставил около четиридесет романа, много публицистични трудове, два киносценария и стотина разкази и очерци. Тези произведения са твърде различни по замисъл, разработка и достойнства. Сложен, криволичещ и противоречив като мисълта на писателя е и неговият творчески път. За Уелс целта на литературата е да спомага за преустройството на живота, като подтиква читателя да осъзнае собствените си задължения, да се изтръгне от затъпяващото самодоволство и да заработи за създаването на нов, по-добър живот. „Никога не се задоволявах само да изобразя живота — казва сам Уелс в своята автобиография. — Пишех за изменяне на живота и за хората, които мислят как да го променят.“
Съдържание
Мистър Бледсуърти на остров Ремпол / стр.5
За автора и за книгата — Невяна Розева (послеслов) / стр.246
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Mr. Blettsworthy on Rampole Island
вy
H. C. WELLS
Leipzig
Bernhard Tauchnitz
1929

Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на

Източници
Националност: английска —
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8A%D1%80%D1%82_%D0%A3%D0%B5%D0%BB%D1%81
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени
...

Корици 7