Марчело Вентури
Бял флаг над Кефалония

Автор
Марчело Вентури
Заглавие
Бял флаг над Кефалония
Тип
роман
Националност
италианска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Военна проза
Жанр
Съвременен роман (XX век), Военна проза
Теми
Европейска литература, XX век, Втора световна война
Преводач
Виолета Даскалова
Език, от който е преведено
италиански
Редактор
Стефана Билдирева
Художник
Веселин Павлов
Художествен редактор
Тотю Данов
Технически редактор
Петър Стефанов
Коректор
Емилия Кръстева
Издател
Партиздат
Град на издателя
София
Година на издаване
1972
Адрес на издателя
бул. „В. И. Ленин“ №47
Печат
ДП „Димитър Найденов“ — В. Търново
Други полета
Книжно тяло: 0,80 лв.

Думи на автора за книгата: Военните събития, разказани в този роман, са действителни: успях да ги възпроизведа от автентични документи и по разкази на живи свидетели. Някои от действуващите лица — които вече принадлежат на историята — са описани точно. Други, като например немските офицери, ръководили избиването, са дадени с истинските им имена. Случките извън военните действия и страничните герои, разбира се, са измислени.
Носител
хартия
Литературна група
IV
Дадена за набор/печат
29.VII.1972
Подписана за печат
18.X.1972
Излязла от печат
декември
Печатни коли
15
Издателски коли
11,40
Формат
64×108/32
Код / Тематичен номер
2508
Номер
32
Издателски №
4993
Брой страници
240
Тираж
15100
Подвързия
твърда с обложка
Цена
1,40 лв.
УДК
850-31
Анотация
Едно чудовищно изстъпление на хитлеристите през септември 1943 г. на гръцкия остров Кефалония! Непосредствено след падането на фашисткия режим в Италия италианската дивизия „Акуи“, заемаща Ионийския архипелаг, отказва да предаде оръжието си на своите бивши съюзници — германците, и е разбита и пленена. Командуващият Антонио Гандин е убит на 24 септември. В същия ден са избити други 260 италиански офицери. На следващия ден десетки италианци са вдигнати от дивизионната болница и разстреляни. След три дни същата участ постига и 17 италиански моряци, открити в някакво скривалище, и т. н. и т. н. В тази кървава разправа загиват около 9000 италиански войници и офицери.
Трагичните събития на остров Кефалония са послужили за основа на романа „Бял флаг над Кефалония“ на италианския писател Марчело Вентури. Избирайки една твърде своеобразна форма на повествование — където настояще и минало непрекъснато се преплитат, Вентури ни развежда из паметните места на острова, за да ни разкаже историята на капитан Алдо Пулизи. По-точно из острова ще ни води синът на капитан Алдо Пулизи, който, тласкан от желанието да се срещне с хората — свидетели на последните дни от живота на баща му, отива след двадесет години на Кефалония. Съмнения, колебания, осъзнаване безсмислието на войната и цялата престъпност на фашизма изобщо, любов към гръцката учителка Катерина Париотис — ето противоречивата лична съдба на капитан Алдо Пулизи, отразяваща съдбата на цяло едно поколение, родено и отрасло при фашизма, съдбата на хилядите обикновени италианци, загинали в жестоката сеч, пред която изтръпва дори самият й виновник.
Публикуван през 1963 г., романът претърпява няколко издания още същата година. Преведен е на много европейски езици и на руски през 1966 г.
Информация за автора
С това произведение талантливият и популярен италиански писател, превеждан вече и у нас („Братя“ НК, 1968 г.), още веднъж недвусмислено изразява своите антивоенни и антифашистки убеждения. Наложил се като талантлив разказвач със свой оригинален стил и виждане, Вентури посвещава по-голямата част от творчеството си на антифашистката борба, в която самият той е активен участник. Роден е през 1925 г. във Версилия, Тоскана, в семейството на железничар. През 1952 г. получава най-голямата литературна награда в Италия — „Виареджо“, за сборника разкази „От Сирте до дома“. По-късно следват повестите „Апенински влак“, „Братя“, „Отпускът на един немец“, „Погребението на един приятел“ и романът „Бял флаг над Кефалония“. Сборникът му „Години и заблуди“ — разкази и повести — е награден с премията „Пучини — Сенегалия“ 1965 г., присъждана ежегодно в Италия за най-доброто произведение с антифашистка тематика.
Съдържание
Глава първа 7
Глава втора / 22
Глава трета / 31
Глава четвърта / 43
Глава пета / 57
Глава шеста / 69
Глава седма / 79
Глава осма / 90
Глава девета / 101
Глава десета / 110
Глава единадесета / 118
Глава дванадесета / 130
Глава тринадесета / 144
Глава четиринадесета / 152
Глава петнадесета / 163
Глава шестнадесета / 178
Глава седемнадесета / 187
Глава осемнадесета / 205
Глава деветнадесета / 217
Глава двадесета / 230
Бележки
Информацията за автора и анотацията са копирани от съответните части на текста върху обложката.
Няма посочен автор на този текст.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Marcello Venturi
Bandiera bianca a Cefalonia
Feltrinelli, Milano 1963
Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 7