Ървинг Стоун
Гръцкото съкровище

Автор
Ървинг Стоун
Заглавие
Гръцкото съкровище
Подзаглавие
Биографичен роман за Хенри и София Шлиман
Други автори
Теодора Давидова (послеслов)
Тип
биография, роман
Националност
американска (не е указано)
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Биографии и автобиографии
Жанр
Биографичен роман, Биография, Съвременен роман (XX век), Археология, История, Културология
Теми
Античност, Древна Гърция
Преводач
Теодора Давидова, Александър Ничев (стихове)
Език, от който е преведено
английски, старогръцки
Година на превод
1989
Редактор
Вася Данова
Художник
Атанас Василев
Художествен редактор
Мария Табакова
Технически редактор
Станка Милчева
Коректор
Цанка Попова
Издател
Издателство на Отечествения фронт
Град на издателя
София
Година на издаване
1989
Печат
ДП „Д. Найденов“ — В. Търново
Други полета
Авторско право: Теодора Давидова, преводач, 1989 / с/о Jusautor, Sofia
Мото: БЕЗКРАЙНОСТТА ОТ ВРЕМЕ РАЖДА СКРИТОТО / И СКРИВА ОТ ОЧИТЕ ВСИЧКО ВИДИМО, / И НЯМА НЕОЧАКВАНО…/ Софокъл. Трагедии. „Аякс“. Прев, от старогр. в стихове д-р Александър Ничев. С, БАН, 1956.
Носител
хартия
Дадена за набор/печат
февруари 1989
Подписана за печат
юли 1989
Излязла от печат
юли 1989
Печатни коли
26
Издателски коли
28,86
УИК
30,94
Формат
16/60/100
Код / Тематичен номер
27 9534472531 /5637-406-89
Поръчка
158
Брой страници
416
Подвързия
твърда с обложка
Цена
5,40 лв.
УДК
820(73), 312.5, 904(430)(092)
Анотация
Твърде рядко читателят може да намери в един роман подобно сполучливо съчетание на странна любов, приключения и основаването на една нова наука: археологията.
София Енгастроменос е 17-годишна, когато в живота й настъпват неочаквани събития. X. Шлиман, 47-годишен, приел американско поданство, за да получи развод от жена си в Русия, пише на свой приятел в Атина, да му намери за съпруга гъркиня, за да го вдъхновява при търсенето на Троя и царските гробници в Микена. X. Шлиман е направил огромно състояние в Русия и Америка по време на златната треска в Калифорния. Решава да посвети останалата част от живота си на разкопаването на Троя, която според учените не съществува. Той обаче знае точно къде е градът на Приам, защото Омир е посочил в „Илиадата“ мястото му. Много учени поддържат също, че и Омир никога не е съществувал. Шлиман настоява упорито, че знае къде се намират и царските гробници, останали от Микенската цивилизация, макар че всички гърци са уверени, че в Микена няма нищо, защото стотици години златотърсачи и иманяри са копали на акропола.
Археолозите и историците в миналото рядко са напускали кабинетите и библиотеките си. Шлиман, който няма специално образование, решава да отиде с бъдещата си жена направо да разкопава градове, съществували много преди новата ера. Преживяванията на Шлиман и София не са само интересни и драматични. Работата им е съпътствувана непрекъснато от опасности и разочарования. Въпреки огромните си открития Шлиман получава обидни епитети на всичките 18 езика, които използува при разкопките си. Той е имал и защитници, сред които най-последователни са жена му и английският министър-председател Уилям Гладстоун.
„Гръцкото съкровище“ е още един роман на познатия ни майстор на романизираната биография Ървинг Стоун. Той представя героите си така, че читателят не остава безразличен към тях и достигайки последната страница на романа, трудно се разделя с него, като същевременно изпитва дълбоко удовлетворение.
Информация за автора
Ъруин Стоун е роден на 14 юли 1903 година в Сан Франциско. Като ученик и студент, подобно на много американски младежи от своето поколение, той работи на най-различни места — продава вестници, шофьор е на товарен камион, саксофонист е в танцов оркестър, администратор в хотел. Завършва Калифорнийския университет през 1923 г. и става преподавател по икономика в него, а след две години получава и научна степен.
„Винаги съм бил отчаян книжен червей, споделя Стоун в едно интервю, и от шестгодишен зная, че искам да стана писател. На двадесет и три години, след като писах известно време разкази и едноактни пиеси, напуснах преподавателската професия и презглава се втурнах в «играта на писател». Прекарах десет години в Ню Йорк и написах 18 пиеси, две от които дори бяха поставени, но успехът им не беше главозамайващ. През 1930 година попаднах случайно на изследване на живота и творбите на Винсент Ван Гог. Три години по-късно се появи «Жажда за живот» и най-неочаквано за себе си дори, се оказах биограф.“
В излезлите по-късно биографии „Морякът на кон“ (1938), за живота на Джек Лондон, „Безсмъртната жена“ (1944), биографичен роман за писателката Джеси Фримонт, „Съперник в дома“, посветен на лидера на социалистическото движение Ю. Дебс, „Любовта е вечна“ (1947), за съпругата на американския президент Ейбрахам Линкълн, Стоун си постави за цел да вдъхне нов живот на биографичния жанр, да го насити с повече драматизъм и динамика, като в същото време го подплати с данни и факти от живота на своите герои така, че в крайна сметка да се получат вълнуващи и задълбочени портрети. По думите на самия Стоун върху оформянето му като писател са повлияли от една страна европейската писателска школа, а от друга — творчеството на писатели, като Ъ. Хемингуен, Ш. Андерсън, Джек Лондон.
В биографичния роман, посветен на живота и делото на Абигайл и Джон Адамс — „Онези, които обичат“, Стоун споделя своето разбиране за смисъла и характера на биографичния жанр. Книгите му са основани на щателно проучване на източниците, а фактите са обагрени от емоционалното отношение на автора към своите герои. Стоун се стреми към точност в описанията на историческата реалност и психологическата характеристика.
През 1961 година излиза „Страдание и възторг“, биографичен роман, посветен на големия италиански скулптор Микеланджело Буонароти — един своеобразен връх в творческата биография на писателя. Автор с вече значителен опит зад гърба си, Стоун с много чувство за мярка и такт разкрива драматичния жизнен път на гениалния художник и човека Микеланджело и постига завладяваща автентичност. През 1962 година „Страдание и възторг“ спечелва голямата награда „Златната лилия“ на град Флоренция.
Очевидно очарован от съдбата на една от най-ярките и противоречиви фигури в съвременната археология Ъ. Стоун написва биографичен роман и за живота и делото на Хенри Шлиман. В основата на повествованието на „Гръцкото съкровище“ (1975) Стоун поставя втория, т. н. „археологически“ период от живота на Шлиман — от женитбата му за София Енгастроменос през 1869 г. до неговата смърт през 1890 г., като отделя особено внимание на по-ярките страници от неговата биография — разкопките в Троя и Микена, Стоун има и щастливата възможност да използува богат документален материал, както и неизвестните до този момент писма на София, на нейното семейство и прочутия археолог, предадени от внука на Шлиман на Американското училище за класически изследвания в Атина. Авторът предлага на читателите си и собствената си интуитивна представа за сложната, изтъкана от вътрешни противоречия фигура на този изключителен човек. В размислите на София, във вътрешните й монолози личи опитът на Стоун да анализира постъпките на героя си, стремежите му, да осмисли толкова неочакваните прояви на избухливата му природа. С други думи писателят рисува свой, оригинален образ на героя и неизбежно му е придал своеобразна романтична окраска. Предизвикал истинска революция в света на традиционната за онова време археология, Хенри Шлиман, по думите на К. В. Керам, се смята за бащата на съвременната археология.
Преводачката
Съдържание
Книга първа ТРЯБВА ДА ВЯРВАШ! / 7
Книга втора ГЪРЦИЯ — РОЖБА НА ЛЮБОВТА НА БОГ И ЗЕМЯТА / 49
Книга трета КОЛЕЛОТО СЕ ЗАВЪРТА / 95
Книга четвърта СВЕЩЕНОТО МЯСТО / 134
Книга пета ТРОЯ? / 183
Книга шеста МОСТ ВЪВ ВРЕМЕТО / 231
Книга седма МИКЕНА / 281
Книга осма ЗА ЗРЕЛОСТТА Е НУЖНО ВРЕМЕ / 338
Книга девета ПЪТ КЪМ БЕЗСМЪРТИЕТО / 393
Бележка на автора / 409
Няколко думи за автора (послеслов) — Теодора Давидова / 411
Бележки
В съдържанието е изпуснат послеслова „Няколко думи за автора“ от Теодора Давидова.

Страница 2 е празна.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
IRVING STONE
THE CREEK TREASURE — Biographic novel of Henry and Sophia Schliemann
Kassel Co, Ltd, 35, Red Lion Square,
London, WC, 1H 4 SG, 1975
Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Източници
Националност: американска —
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AA%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B3_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%83%D0%BD
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 7