Евгений Утин
Писма от България

Записът е непълен.

Автор
Евгений Утин
Заглавие
Писма от България
Тип
документалистика, очерк
Националност
руска
Език
български
Категория
Документални очерци
Жанр
История, Българска история
Преводач
Панайот Денев
Език, от който е преведено
руски
Издател
Издателство „Абагар“
Година на издаване
2017
Носител
хартия
Формат
170×240
Брой страници
320
Подвързия
мека
Цена
19,95 лв.
ISBN
978-6-19168-178-5
Анотация
Евгений Утин (1843–1894) е адвокат, публицист, военен кореспондент. Един от най-активните сътрудници на създадения в началото на 19-и век от Н. М. Карамзин „Вестник Европы“ — най-популярното издание на руската либерална интелигенция. Като адвокат участва в известния Нечаевски процес и в редица други политически дела. След края на Френско-пруската война (1871–1872) заминава за Франция и изпраща кореспонденции за „Вестник Европы“. След завръщането си в Русия редовно сътрудничи и на основания от Леон Гамбета вестник „Republique francaise“.
През 1877 г., когато започва Руско-турската война, Утин заминава за България и не само наблюдава, а и преживява изпитанията и несгодите.
„С дълбоко сериозния си и искрен тон, с богатството на факти и с ярката жизненост на много наблюдения и изводи публикуваните във «Вестник Европы» и излезли по-късно в отделна книга «Писма от България» и до днес остават едва ли не най-поучителната книга за нашата последна война с турците“, пише публицистът Л. Слонимский в статия за Утин в Енциклопедическия речник на Брокхауз и Ефрон.
Евгений Утин е автор на десетки статии за Бисмарк и Вилхелм I, за Френската Трета република и Гамбета, за френската сатира и драма, за руския театър, за писателите Островски, Решетников, Салтиков-Шчедрин, Глеб Успенски и др.
Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Енциклопедии Книжарници

Корици 2