Елизабет Гаскел
Север и юг

Автор
Елизабет Гаскел
Заглавие
Север и юг
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Класически романи и повести
Жанр
Любовен роман, Социален роман
Теми
Екранизирано
Преводач
Деница Каракушева
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2014
Редактор
Гергана Рачева
Коректор
Снежана Бошнакова
Оформление на корица
Люпен Дизайн ЕООД
Предпечатна подготовка
Анна Георгиева
Издател
Апостроф
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Адрес на издателя
ул. „Кракра“ 20
Печат
Ропринт ЕАД
Други полета
Апостроф — запазена марка на „Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
Носител
хартия
Печатни коли
34,5
Формат
60×90/16
Брой страници
552
Подвързия
мека
Цена
14 лв.
ISBN
978-954-2962-18-2
УДК
820-31
Анотация
Интригуващ роман от викторианската епоха за социалните несправедливости, човешкото израстване и за една неочаквана и голяма любов.

Маргарет Хейл е дъщеря на свещеник от Хелстън, Южна Англия, но е израснала в светския Лондон при своята леля. По произход и възпитание тя принадлежи към висшата класа, макар семейство Хейл да не е много богато. Ето защо двете с майка ѝ са шокирани, когато господин Хейл напуска англиканската църква и те губят дома и доходите си.

На север, в нововъзникналия индустриален град Милтън, бившият свещеник става частен учител. Маргарет е ужасена от новите условия на живот. Местната висша класа се различава от представата ѝ за изискано общество. Богатите фабриканти произхождат от семейства на търговци или занаятчии и нямат образование и изискани маниери… Такъв новобогаташ е и фабрикантът Джон Торнтън.

Той е очарован от мис Хейл, макар да е наясно с нейната снизходителност и студенина по отношение на него. Междувременно Маргарет се сприятелява с неизлечимо болната работничка Беси Хигинс и баща ѝ — фанатичен профсъюзен лидер. Благодарение на приятелството между двете момичета Маргарет прави потресаващи разкрития за условията на живот и труд на работниците.

След лична трагедия и заплетени разкрития Торнтън и Маргарет ще погледнат един на друг с поглед, озарен от любов…
Информация за автора
Елизабет Гаскел (1810 — 1865) е английска писателка от викторианската епоха. В романите си („Мери Бартън“, „Кранфорд“, „Рут“, „Север и Юг“, „Съпруги и дъщери“ и др.) пресъздава в подробности живота на различни слоеве на английското общество. Голяма част от творчеството ѝ е повлияно от индустриален Манчестър. Обкръжението на Гаскел включва литературни и обществени фигури, както и религиозни и социални реформатори като Уилям и Мери Хауит, ЧарлсДикенс, Джон Ръскин, Хариет Бичър Стоу, ЧарлсЕлиът Нортън.

Елизабет Гаскел е автор и на новелите"Къщата в Морланд", „Признанията на г-н Харисън“, „Старата бавачка“, „Лизи Ли“ и др., както и на биографията на Шарлот Бронте — „Животът на Шарлот Бронте“, с която са близки приятелки.

Гаскел умира през 1865 г. През 2010 г. е поставена паметна плоча в нейна чест в „Ъгъла на поетите“ в Уестминстърското абатство.
Рекламни коментари
„Великолепна история, пълна със силни характери и страсти.“
Чарлс Дикенс
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Elizabeth Cleghorn Gaskell
North and South
Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2