Катлийн Уинзор
Вечната Амбър

Автор
Катлийн Уинзор
Заглавие
Вечната Амбър
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
ново, поредно
Категория
Любовни романи и повести
Жанр
Исторически роман, Историческа драма, Любовен роман
Теми
Векът на Краля Слънце (XVII в.)
Преводач
Ралица Кариева
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2012
Редактор
Гергана Рачева
Коректор
Снежана Бошнакова
Оформление на корица
Люпен Дизайн ЕООД
Предпечатна подготовка
Лиляна Карагьозова
Издател
Апостроф
Град на издателя
София
Година на издаване
2012
Адрес на издателя
ул. „Кракра“ 20
Печат
„Мултипринт“ ООД
Други полета
Апостроф — запазена марка на „Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
Носител
хартия
Печатни коли
61
Формат
60×90/16
Брой страници
976
Подвързия
мека
Цена
17,99 лв.
ISBN
978-954-2962-05-2
УДК
820(73)-31
Анотация
Бестселър за пътя към върха на една амбициозна жена, която не се отказва от мечтите си.

Лондон, XVII век. Красиво провинциално момиче е изоставено на улицата. Амбър е само на 16 години, бременна и безпарична. Въпреки всичко, благодарение на своята хубост, съобразителност и смелост, тя успява да се изкачи до завидна позиция в обществото — става графиня от антуража на Чарлс Втори.
Безскрупулната, но обаятелна Амбър, преживява какво ли не — влиза в затвора, подвизава се като актриса, преминава през постелите на най-известните и важни мъже, но постига своята амбиция… Войните, пожарите, чумата, дворцовите интриги — всяко изпитание сякаш прави Амбър по-силна и целеустремена. Тя съумява да остане вярна на голямата си любов през целия свой бурен път към върха. Съизмерима само със Скарлет О’Хара от „Отнесени от вихъра“, тя е героинята, която продължава да вълнува милионите читатели на първия голям американски бестселър.

„Вечната Амбър“ си остава неувяхваща световна класика и задължително четиво за всяко поколение. Катлийн Уинзор е създала исторически роман, сбъднал най-романтичните копнежи на всяко женско сърце.
Информация за автора
Катлийн Уинзор е спечелила своята слава благодарение на „Вечната Амбър“, която става книга на десетилетието в САЩ през 40 — те на 20 век със своите 3 милиона продажби.

Уинзор е родена е през 1916 година и едва на 18 години прави списък със своите цели — в които влиза и да напише бестселър. Има четири брака, а първият ? съпруг, състезател по американски футбол, събира книги за Англия през 17 век заради дипломната си работа. Според Катлийн те са 356 на брой и тя ги изчита всичките. Така се появява романът за Амбър. Чак след петото преработване ръкописът е погледнат благосклонно, и то от издателите на „Отнесени от вихъра“. Редакторите оставят една пета от текста и така романът излиза със своите 976 страници, и веднага предизвиква скандал. Забранен е в редица щати заради неморалните си сцени и провокации свързани със секса и свободното поведение на главната героиня. Още през първата седмица са продадени 100 000 екземпляра.

Уинзор пише до края на живота си — умира в Ню Йорк през 2003 г, но никоя нейна книга не достига славата на „Вечната Амбър“, публикувана когато тя е едва на 28 години.
Бележки
1. издание от 1946 г. — изд. „Сл. Атанасов“ в две книги
2. издание от 1990 г. — сп. „Съвременник“ в два тома (№ 4012, № 4013)
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Forever Amber
© 1944 by Kathleen Winsor
Copyright renewed 1971 by Kathleen Winsor
Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2