Ада Пареляда
Ванилена сол

Автор
Ада Пареляда
Заглавие
Ванилена сол
Тип
Роман
Националност
Испанска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Художествена литература
Преводач
Веселина Маринова
Език, от който е преведено
испански
Редактор
Вера Петрова
Коректор
Вера Петрова
Оформление на корица
Елена Негриева
Издател
„Гурме“ Пи Си Ти И ООД
Град на издателя
София
Година на издаване
2015
Печатница
„Алианс принт“ ЕООД
Носител
хартия
Формат
14,3×20,5×2,2
Брой страници
384
Подвързия
мека
Цена
16 лв.
ISBN
978-954-2917-72-4
УДК
860-31
Анотация
В малката кухня на ресторант „Старият свят“ в Каталуния, северно от Барселона, се сблъскват два очевидно противоположни свята, когато шеф-готвачът и собственик Алекс Граупера наема за свой помощник канадката Анет. Жизнената млада жена, кулинарен антрополог по образование, която крие тъмно минало, си поставя за цел да съживи кухнята на Алекс и да вдигне на крака ресторанта — който, въпреки първоначалния успех и медийна популярност, е изпаднал в криза и е все по-празен с всеки изминал ден.
Шеф Алекс Граупера, талантлив готвач, привидно груб и циничен обрулен от живота мъж, има лични причини да мрази Америка — в неговата кухня не се използва нито една храна, произхождаща от „Индиите“, както първите конкистадори нарекли американския континент. Алекс умее да създава вълнуващи и вкусни ястия без картофи, домати, царевица или какъвто и да било друг американски продукт. С тези принципни предубеждения трябва да се пребори Анет, за да привлече интереса на клиентелата и медиите към Старият свят. Рецепти, тенджери и аромати определят и овкусяват живота на главните герои Алекс и Анет — две разбити сърца, които ще открият между котлоните, тиганите и кавгите тайната съставка на своето щастие.
Дотогава обаче, те ще преминат през тежки изпитания, включително пагубните последствията от умишлено хранително натравяне, причинено от ревност. Пикантна, свежа и необуздана, но също така нежна и загадъчна, „Ванилена сол“ е книга, от чиито страници изплуват тайни, но също безусловна любов към кухнята и гастрономията, както и буйни страсти и секс, балансирани от задълбочени познания за културата и историята на храните.
Авторката, Ада Пареляда, е професионален шеф-готвач, така че успява да напипа интригуващо и емоционално специфичните проблеми, болки и страсти в живота зад кулисите на ресторанта и превръща романа във вълнуващ и увлекателен пътеводител за кулинарната култура на Каталуния.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Copyright © 2012 Ada Parellada
Sal de vainilla
© Ediloral Planeta, S. A, 2012
Въведено от
NEVIDIMIA
Създадено на
Обновено на
Чужди рафтове

Корици 2