Емилио Салгари
Двата тигъра • Тайното съкровище

Автор
Емилио Салгари
Заглавие
Двата тигъра, Тайното съкровище
Издателска поредица
Избрани приключенски романи
Авторска серия
Сандокан №4
Тип
романи
Език
български
Категория
Приключенска литература
Жанр
Колониален приключенски роман, Морски приключения, Пиратски роман
Теми
Индия, Пътешествия, Морска тематика
Преводач
Никола Захариев (Двата тигъра)
Език, от който е преведено
италиански
Година на превод
1991
Редактор
Катя Цонкова, Иван Тренев
Художник
Емилиян Станев
Художник на илюстрациите
Е. Я. Магдесиян, О. Торне, Е. С. Сорокин, А. Шнехт, У. Е. Крачковски, Ф. Хименес, В. Я. Котарбински
Художествен редактор
Лили Бесарева
Компютърна обработка
Стефан Узунов
Издател
„Тренев & Тренев“
Град на издателя
София
Година на издаване
1992
Адрес на издателя
ПК 1463, ул. „Свиленица“ 1
Други полета
Тайното съкровище — второ издание
Технолог: Дора Николова
Коректор-стилисти: Магдалена Атанасова; Катя Илиева; Людмила Антонова; Николина Иванова
Гравюри към текста: Е. Я. Магдесиян; О. Торне; Е. С. Сорокин; А. Шнехт; У. Е. Крачковски; Ф. Хименес; В. Я. Котарбински — отбелязани в „художник на илюстрациите“

С пълни авторски права:
Никола Захариев, превод от италиански (Двата тигъра), 1991
Емилиян Станев, илюстрация на корицата
с/о Jusutor, Sofia, 1992


Премахнат е номера на издателската поредица, той като издателят във всяка нова книга подава различен номер.
Носител
хартия
Излязла от печат
1992
Брой страници
240
Подвързия
мека
Цена
14,98 лв.
С илюстрации
да
Анотация
Прекрасно момиче иска да напусне племето си, но за тази цел трябва да стане царица на циганите в Испания, което ще рече да изпълни закона и да се сдобие с талисмана, погребан в гроба на вожда на Седемте племена. Момичето има двама помощници — испански студенти, потомци на онези хидалго, които са пращали предците й на кладата. Но какви права дава талисманът на вожда на Седемте племена: циганите на Испания, Египет, Абисиния, страната на Полумесеца, страната на Лъва и Слънцето, на Унгария и на Русия? И какво всъщност ще се случи по-нататък? Ще стане ли момичето царица на циганите? …. Това ще научи младият ни читател едва когато прочете първия роман в тази книга. А втория?

Серията за Тигъра на Малайзия, главатаря на непобедимите корсари от Момпрацем, продължава. Отново се срещаме с верния адютант, португалеца Яниш де Гомера. Но този път ще имаме работа с тугите, така наречените „удушвачи, верни на богинята Кали“, които са отвлекли дъщерята на Термал-Наик, за да я обявят за „Непорочна дева на Пагодата“ — земно въплъщение на страшната богиня. Пиратите от Момпрацем се заемат да помогнат на нещастния баща да освободи момичето.
Информация за автора
Емилио Салгари, любимият на всички юноши по света италианец, е роден на 25 септември 1863 г. във Верона. Някои вестници и издателства са писали през годините, че бил капитан от далечното плаване. Това не е вярно. Салгари е учил в Морското училище във Венеция, но пропаднал на изпита пред последната комисия като „недостатъчно развит физически“ и никога не е плавал по екзотичните южни морета. Някои негови изследователи твърдят, че се бил установил на постоянно местожителство на десет километра от Торино. Истината е, че е работил и в Генуезката община и е писал деветдесетте си романа на свещ, всяка нощ подир изнурителната чиновническа работа.
Негови биографи са Ломбардо Радиче и Дж. Корбоне. Те допринасят за популярността му, но главното е, че писателят още с първата си книга се изявява като зрял създател на незабравими характери. Несъмнено и деветдесетте му романа са равностойни, свидетелство за това са неизброимите им издания в целия свят и най-вече в Италия.
Началото на 1929 година бележи пълното признание на писателя като родоначалник на нов път в литературата, предназначена за юноши, изцяло различен от старата школа, един от главните представители на която е Жул Верн. „Нойе Цюрхер цайтунг“ отбелязва през тази година, че той „не намира литературен израз в откритието, в инструмента, в затворени авантюри и преживявания, а сам оформя откритието, като се стреми към непознатото и далечното опиянение от тайнственото и опасното“.
Забележителни са познанията на писателя и по зоология, астрономия и морско дело. Но като че ли най-безспорното, което може да се каже за него, е, че едва ли има друг писател от началото на XX век, който да заплита и разплита така умело, динамично, стремително, с неочаквани обрати интригата на всеки свой роман.
Съдържание
Информация за автора / 1
Тайното съкровище / 7
Двата тигъра / 97
Бележки
„Двата тигъра“ е книга четвърта от поредицата „Sandokan“.
Duemila Leghe sotto l’America (1888) (известен също като: Il Tesoro Misterioso) — „Тайнственото съкровище“
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Emilio Salgari
Il Tesoro Misterioso, 1888
Le due Tigri, 1904
Въведено от
debora
Създадено на
Обновено на
Източници
Номер в издателската поредица - запис 14074, стр.191.
Връзки в Мрежата
Библиографии Енциклопедии
Промени
Чужди рафтове

Корици 2