Ямамото Цунетомо
Хагакуре

Автор
Ямамото Цунетомо
Заглавие
Хагакуре
Подзаглавие
Записките на самурая
Други автори
Данчо Господинов (коментари)
Тип
сборник
Националност
японска
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Философия
Теми
самураи, кодекс, философия

Преводач
Данчо Господинов
Език, от който е преведено
английски
Коректор
Людмила Петрова
Оформление на корица
Гоце Щърбанов
Компютърна обработка
Емил Трайков
Предпечатна подготовка
Изток-Запад

Издател
Изток-Запад
Град на издателя
София
Година на издаване
2003
Печатница
Изток-Запад

Носител
хартия
Дадена за набор/печат
февруари 2003
Излязла от печат
февруари 2003
Печатни коли
14
Формат
32/84/108
Брой страници
224
Тираж
300
Подвързия
мека
Цена
6,50 лв.
С илюстрации
да

ISBN
954-8945-32-0
УДК
895.6-94, 355.13(520)(091)(0:82-94)

Анотация
Хагакуре е изгаряна по заповед на американските окупационни власти след Втората световна война, тъй като е била настолна книга на пилотите камикадзе, които именно от нея се учат на презрение към смъртта и усвояват самурайския кодекс бушидо в една от неговите най-крайни версии. Но и животът на японците в мирно време, японският бизнес и пр. в много голяма степен е изграден в съответствие с принципите, представени в тази книга.

В книгата е събрана и много житейска мъдрост — парадоксална и характерна за японския XVII в. смесица от шинто, конфуцианство и дзен, която обаче в много отношения се оказва валидна за всички страни и времена. Хагакуре е съпоставима с книги от ранга на „Към себе си“ от Марк Аврелий, „Джобен оракул, или изкуството на благоразумието“ от Балтасар Грасиан и „Афоризми за житейската мъдрост“ от Артур Шопенхауер. Преведена е на всички европейски езици.
Информация за автора
Ямамото Цунетомо (1659–1716) е бил самурай, васал на клана Набешима, владетели на провинция Хидзен (дн. префектура Сага). След смъртта на господаря си през 1700 г. той се оттегля и става будистки монах. Живее в почти пълно уединение в подножието на планината, където го посещава младият самурай Таширо Цурамото, по някаква причина уволнен от служба. В продължение на седем години в разговори под сянката на дърветата старият самурай предава целия си жизнен опит. Младият усърдно записва всичко, което би му помогнало да стане добър самурай, да се справя успешно с живота и да посрещне достойно смъртта. Така се появява ръкописът на Хагакуре кикигаки — „Записки за онова, що чух под сянката на листата“. Цурамото не спазва обещанието си да го изгори след смъртта на Цунетомо, тъй като добре разбира неговата ценност и дълги години ръкописът се пази като скрито съкровище на клана Набешима. Хагакуре е изгаряна много по-късно — по заповед на американските окупационни власти след Втората световна война, тъй като е била настолна книга на пилотите камикадзе, които именно от нея се учат на презрение към смъртта и усвояват самурайския кодекс бушидо в една от неговите най-крайни версии.

Въведено от
dijon
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии
Промени
...

Корици 2