Джордж Р. Р. Мартин
Рицарят на Седемте кралства

Автор
Джордж Р. Р. Мартин
Заглавие
Рицарят на Седемте кралства
Тип
сборник новели
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Фентъзи
Жанр
Епическо фентъзи

Преводач
Валерий Русинов, Венцислав Божилов
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2013
Редактор
Иван Тотоманов
Оформление на корица
„Megachrom“
Компютърна обработка
ИК „Бард“ ООД, Десислава Петкова

Издател
ИК „Бард“ ООД
Град на издателя
София
Година на издаване
2013
Адрес на издателя
жк „Младост“ 1, бул. „Цариградско шосе“ 115 Н, ет. 3
Печатница
„Полиграфюг“ АД — Хасково

Носител
хартия
Излязла от печат
14.10.2013
Формат
60/90/16
Брой страници
304
Подвързия
Мека
Цена
15.99 лв

ISBN
978-954-655-431-4
УДК
820(73)-312.9

Анотация
Три новели из света на „Песена за огън и лед“.
Мaртин ни прeдcтaвя зa първи път cвoя „cтрaнcтвaщ рицaр“ бeз пoтeклo cър Дънкaн Виcoкия и cкуaйърa му Eг в пoвecттa „Cтрaнcтвaщият рицaр“, cтaнaлa финaлиcт зa Cвeтoвнaтa нaгрaдa зa фeнтъзи. Двaмaтa гeрoи cтaвaт мнoгo пoпулярни и ce зaвръщaт зa нoви приключeния в „Зaклeтият мeч“. В cлeдвaщaтa изпълнeнa c живoт и изключитeлнo зaнимaтeлнa пoвecт „Тaйнcтвeният рицaр“ Мaртин пoвeждa Дънк и Eг към нoвo приключeниe, в кoeтo двaмaтa учacтвaт в злoвeщ турнир, в кoйтo aбcoлютнo нищo нe e тaкoвa, кaквoтo изглeждa — включитeлнo и глaвнитe гeрoи!

Династията, основана от Егон и сестрите му, устояла близо триста години. Друг крал от рода на Таргариен, Дерон Втори, по-късно включил Дорн във владението и обединил цял Вестерос под един владетел. Направил го с брак, не със завоевание, тъй като последният от драконите умрял половин век преди това. Действието в „Странстващият рицар“ се разиграва в последните дни от властването на Добрия крал Дерон, около сто години преди началото на първия от романите „Песен за огън и лед“, докато владението е в мир и династията Таргариен е на върха си. Разказва историята за първата среща между Дънк, скуайър на странстващ рицар, и Ег, момче, което е много повече, отколкото изглежда на пръв поглед, и за великия турнир на Ашфордски лъг. „Заклетият меч“, следващото сказание, подхваща историята им около година по-късно.
Информация за автора
Джордж Р. Р. Мартин е американски писател, сценарист и телевизионен продуцент, който твори в жанровете фентъзи и научна фантастика. Като малко момче стоял на прозореца на стаята си и гледал плаващите под различни флагове товарни и петролни танкери. Разполагал с енциклопедия, в която имало списък със знамената на различните държави, като така проверявал откъде идвали танкерите и си мечтаел да посети тези отдалечени места. Но тъй като нямал възможността да пътува, той „посещавал“ различни места в измислените светове на книгите.
Джордж Реймънд Ричард Мартин е роден на 20 септември 1948 г. в град Байон, Ню Джърси. „Ричард“ е кръщелното му име, тъй като когато бил на 13 години семейството му сменили вярата си на католици. Когато бил млад, Джордж писал и продавал първите си научнофантастични разкази на деца от съседните квартали. Стрували по няколко пенита, а в цената било включено и драматическо четене. Още през годините си като ученик започнал да чете комикси, като най-много харесвал тези на „Marvel“.
След като завършил образованието си (бакалавър и магистър по Журналистика), Джордж Мартин започнал да пише кратки истории в сферата на научната фантастика. Пример за това са книгите „Смъртта на светлината“ (първият му роман) и „Пясъчните крале“ (с която печели двете награди „Хюго“ и „Небюла“ за най-добро произведение в жанровете научна фантастика и фентъзи). През 1983 г. издава книгата си " The Armageddon Rag", която се оказала пълен търговски провал и съсипала кариерата на Джордж Мартин като новелист. След това той търси спасение в телевизията, откъдето започва кариерата му и на сценарист.

Джордж Р. Р. Мартин пише „фентъзи за пораснали“. Основните теми в книгите му често са насилие, борба за надмощие, религия, сексуалност и морална относителност. Той харесва така наречените „сиви герои“ — онези, при които границата между добро и зло е замъглена. След неуспехът на „The Armageddon Rag“ отново започва да пише романи, което води до издаването на „Песен за огън и лед“ — епична фентъзи поредица, с която става много известен.
Съдържание
Cтрaнcтвaщият рицaр [The Hedge Knight] — стр. 9
Зaклeтият мeч [The Sworn Sword] — стр. 97
Тaйнcтвeният рицaр [The Mystery Knight] — стр. 197
Бележки за изданието, от което е направен преводът
George R. R. Martin
A Knight of the Seven Kingdoms (The Tales of Dunk and Egg #1-3)
© 2014 by George R. R. Martin

Въведено от
Ripcho
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии
Промени
...

Корици 2