Илса Бик
Пепел

Автор
Илса Бик
Заглавие
Пепел
Авторска серия
Пепел №1
Тип
роман
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Научна фантастика
Жанр
Постапокалипсис
Преводач
Анна Стоева
Език, от който е преведено
английски
Редактор
Виктория Башлийска
Художник
Чад Майкъл Уорд
Коректор
Ваня Петкова
Оформление на корица
Торборг Давърн
Издател
„Егмонт България“ ЕАД
Град на издателя
София
Година на издаване
2012
Адрес на издателя
ул. „Христо Белчев“ 21, 1000
Печат
„ФолиАрт“ ООД, Добрич
Други полета
На страница 1 автора е посечен като Илса Дж. Бик
Носител
хартия
Излязла от печат
28.01.2012
Брой страници
496
Подвързия
мека
Цена
12,90 лв.
ISBN
978-954-27-0740-0
УДК
820(73)-312.9
Анотация
Алекс, 17-годишно момиче с нелечим мозъчен тумор, изкачва сама планината Уакамау, за да се раздели с тленните останки на мъртвите си родители и да преосмисли живота си. Внезапно мощен взрив разтърсва земята и води до необратим катаклизъм. Голяма част от хората умират на място, а оцелелите започват да се променят по зловещ начин. Сред настъпилия хаос Алекс успява да намери спътници — Ели, осемгодишно момиченце, чийто дядо умира, и Том — млад войник, завърнал се от мисия в Афганистан, във враждебната нова реалност тримата трябва да оцеляват ден за ден, докато разгадават какво точно се е случило и кои са враговете им. Краят на тази история е шокиращ и неочакан, но той е едва началото на още по-страшна мистерия.
Информация за автора
Илса Бик е носителка на множество награди за своите кратки разкази и романи. Участвала е в създаването на няколко научнофантастични поредици, сред които Star Trek, Battletech и Mechwarrior:Dark Age. The Key, паранормална криминална мистерия за Холокоста и прераждането, е определена за забележителна в класацията „Най-добра американска мистерия“ от 2005 година. Първият й роман за тийнейджъри — Draw the Dark, печели Westchester Fiction Award за 2011 година и е обявена за най-добра книга на Bank Street College 2011.

Бик е завършила литература и кино изкуства в колежа. За създаването на „Пепел“, обаче, тя черпи вдъхновение от опита си като психиатър и бивш майор от Военновъздушните сили на САЩ. Писателката следва медицина, докато служи в базите Лакланд и Андрюс по време на войната в Залива. Решава да завърши психиатрия, а не хирургия, какъвто е първоначалният й план. Става свидетел на следите, които войната остава в човешките души, и помага на много хора да се справят с вътрешните си демони. „Винаги съм намирала борбата за оцеляване след бедствие за много интересна тема — компромисите, които хората трябва да направят, и правилата, които трябва да нарушат, за да оцелеят. Освен това баща ми е оцелял от Холокоста. Такъв вид катастрофа, след която светът се срива и хората се превръщат в чудовища, винаги е била позната тема в живота ми“.

В момента Илса живее със семейството си и няколко пухкави създания в провинцията на Уисконсин, в близост до еврейско гробище. Едно нещо, което й допада за съседите й е, че са много тихи и идват да вземат назаем захар само, когато налъмите цъфнат, по думите на самата писателка.
Рекламни коментари
„Вълнуваща и епична история за борбата за оцеляване в един разрушен и съсипан свят. «Пепел» е абсолютно задължително четиво“
Майкъл Грант, автор на „Сами“

„Завладява ме от началото до самия края — тъмен, плашещ и напрегнат роман. Влюбих се в него.“
Джеймс Дашнър, автор на „The Maze Runner“

„Прекрасно написан апокалиптичен зомби хорър, който завършва с напрегнат и ужасяващ отворен край и голям брой нерешени мистерии.“
Kirkus Reviews

„Бик доставя една наситена с екшън история за апокалипсис, която поставя началото на невероятно трилогия“.
Publisher?s Weekly

„Трогателна апокалиптична история за оцеляването, която прелива от истински ужас… Ничие оцеляване не е гарантирано.“
Locus
Бележки
Празни станици: 4, 6, 14 и 16.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Ilsa Bick
Ashes, 2011
Въведено от
Silverkata
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2