Ървин Уелш
Екстази

Автор
Ървин Уелш
Заглавие
Екстази
Подзаглавие
Три розови рейв романа
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Съвременна проза (XX век)

Преводач
Веселин Иванчев
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
1998
Редакционна колегия
Станислава Петкова, Даниела Узунова, Иън Макклинтън

Издател
ИК „КРОТАЛ“
Град на издателя
София
Година на издаване
1998
Печатница
„ЕКСПРЕС ПРИНТ“

Носител
хартия
Излязла от печат
1998
Формат
145/200
Брой страници
286
Подвързия
мека
Цена
4500 лв.


Анотация
Внимание! Природно бедствие!
Наближава краят на века и не само часовниците ще преместят стрелки!
Бедствието започна с дебют от мащаба на „Трейнспотинг“ през 1993, но се оказа, че това е само началото. Бесният маг на рейв-поколението създаде за пет години пет световно признати шедьовъра на прозата и неотменни бестселъри, които от романи, разкази и новели непрестанно се превръщат в пиеси и култови филми (след „Трейнспотинг“ и „Есид Хаус“).
„ЕКСТАЗИ“ е следващата книга на Уелш, представена от ИК „КРОТАЛ“ на български — свръхконцентрирана проза, която избухва извън границите на формалната си литературна форма. Трите новели — „Лорейн отива в Ливингстън — рейв и розов роман“, „Щастието винаги ни се изплъзва — фармацевтичен розов роман“ и „Непобедимите — есид хаус розов роман“ представляват всъщност три пълноценни, шокиращи повече от всякога романа във всички измерения на сетивността. Този път, дори без познатия масиран жаргон от „Трейнспотинг“, Ървин Уелш доказва уникалната си дарба да извади читателя извън кожата — шокиращата магия на Уелш разтърсва и променя, за да откъсне света от тривиалното и да премести личните ви стрелки.
„ЕКСТАЗИ“ Е ПОВЕЧЕ ОТ „ТРЕЙНСПОТИНГ“!
Да четеш книга на Ървин Уелш, е все едно да гледаш филм на Тарантино — оригинална, напрегната, възбуждаща, цинична. Ако трябва да сравним автора на „Трейнспотинг“ с някой събрат по перо, то това е един шантав, постмодерен Роалд Дал (не сте забравили „Разкази с неочакван край“ и „Моят чичо Осуалд“, нали?). В поредната си провокация към читателите Уелш е обединил под заглавието „Екстази“ три новели — „Лорейн отива в Ливингстън“, „Щастието винаги ни се изплъзва“ и „Непобедимите“. Те изненадват феновете на „Трейнспотинг“ със смяната на жанра. Но място за тревога няма — откровеният и циничен шотландски хумор, подправен с щипка страх и ужас, отново е тук.
Първата новела, комбинация от рейв и розов роман /според самия Уелш/, иронизира т.нар. женски романи от епохата на Регентството — началото на деветнадесети век. Содомията и некрофилията могат да възмутят по-консервативния читател. Но в края на краищата произведенията на Ървин Уелш не робуват на баналното. Скандални и шокиращи, те са предназначени за по-разкрепостени умове.
В „Щастието винаги ни се изплъзва“ алчна фармацевтична компания пуска на пазара болкоуспокояващо хапче, което уврежда новородените. Разтърсваща история, която ви кара да се чудите, къде минава границата между правосъдие, възмездие и отмъщение.
Третата новела ни отвежда в света на наркомана Лойд и неговите приятели — нещо като „Алиса в Страната на чудесата“, но през призмата на таблетка ЛСД.
Информация за автора
Ървин Уелш разделя времето си между Амстердам, Лондон и Шотландия. Първият му роман „Трейнспотинг“ излиза през 1993. Впоследствие по него се създават театрална постановка и филм, които се радват на огромен успех. В класацията „Уотърстоун“ за най-добрите книги на двадесети век „Трейнспотинг“ е под №10. Следват сборник разкази „Есид Хаус“ (1994) — адаптирани за телевизията и киното, романът „Кошмарите на марабуто“ (1995) и три новели под общо заглавие „Екстази“ (1996).
Рекламни коментари
Най-доброто, което се е случвало от десетилетия в британската проза.
„Сънди Таймс“

Уелш е безспорният лидер на новата вълна в британската литература.
„Обзървър“

Светът на Уелш е груб, долнопробен и брутален, но също брилянтен, забавен и пропит от своеобразен пънк морал.
„Сънди Експрес“

Жаргонният стил и необузданата любов са по-впечатляващи от всякога.
„Арена“

Трите истории „Sex’n Drugs’n’Dance Music“ ще донесат върховно удоволствие на тълпите почитатели на шотландския автор.
„Веню“

Човек може да се наслади на толкова много, дори отблъскващите фантазии непреодолимо привличат… Талантът на Уелш е извън всякакво съмнение.
„Емпайър“

Уелш е най-атрактивният прозаик на нашето поколение.
„Керанг“

Гарантира трескава възбуда… Уелш доказва талант да борави с теми, които другите отбягват и демонстрира ловък, вулгарен и забавен стил.
„Космополитън“
Съдържание
Лорейн отива в Ливингстън. Рейв и розов роман…13
Щастието винаги ни се изплъзва. Фармацевтичен розов роман…87
Непобедимите. „Есид Хаус“ розов роман…163
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Irvine Welsh
Ecstasy (1996)

Въведено от
maskara
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени
Чужди рафтове
...

Корици 2