Колийн Маккълоу
Вяра • Надежда • Любов

Автор
Колийн Маккълоу
Заглавие
Вяра, Надежда, Любов
Други автори
Александър Панов (послеслов)
Тип
роман
Националност
австралийска (не е указано)
Език
български
Категория
Съвременни романи и повести
Преводач
Колектив
Редактор
Правда Панова
Коректор
Мария Иванова
Оформление на корица
Издателство „Ирис“
Издател
Ирис
Град на издателя
София
Година на издаване
1993
Печат
Полиграфически комбинат, ул. „Ракитин“ №2
Носител
хартия
Печатни коли
28
Формат
84/108/32
Брой страници
448
Подвързия
мека
Цена
35 лв.
ISBN
954-455-007-4
УДК
820(94)-31
Анотация
Романът „Вяра, надежда, любов“ е повратна точка в литературната кариера на Колийн Маккълоу. Той заема особено, централно място между първите й три романа и огромния петтомен епос „Първият римлянин“. „Вяра, надежда, любов“ е едно странно, но завладяващо четиво, за което трудно се намират думи за сравнение с нещо познато, освен, разбира се, с най-познатата от всички книги…
Няма съмнение, че вярата, надеждата и любовта са трите основни неща, върху които се крепи човешкото същество като нещо различно от животинския биологичен организъм. Но каква е същината на тези чувства, как те се превръщат в онази обединителна спойка, събираща отделните слаби човешки същества в една общност, способна да се противопостави на всяко предизвикателство?
Задавайки си тези въпроси, Колийн Маккълоу не се е поколебала да посегне към най-популярния, но и най-значимия сюжет, в който се тълкува проблемът за вярата, надеждата и любовта — животът на Христос. И резултатът от нейния опит в никакъв случай не е по-слаб от другото голямо предизвикателство към великата книга — „Майстора и Маргарита“ на Булгаков. И това е така, защото както Булгаков, така и Колийн Маккълоу, напипват може би най-важното противоречие на евангелския сюжет — противоречието между огромната, безграничната любов, която е същността на човека Иисус (Йешуа, Джошуа) и всички онези човешки обстоятелства, които превръщат неговия живот в легенда, а легендата — в средство за утвърждаване на една империя.
Именно механизмът на създаването на легендата е в центъра на „Вяра, надежда, любов“…
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Colleen McCullough
A Creed for the Third Millennium (1985)
Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Анотацията е взета от послеслова в книгата на Ал. Панов.
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 2