Мирослав Пенков
Щъркелите и планината

Автор
Мирослав Пенков
Заглавие
Щъркелите и планината
Тип
роман
Националност
американска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести

Преводач
Мирослав Пенков
Език, от който е преведено
английски
Отговорен редактор
Христо Блажев
Художник
Дамян Дамянов
Коректор
Ива Колева
Предпечатна подготовка
Надежда Тошева

Издател
Сиела Норма АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2016
Адрес на издателя
бул. Владимир Вазов №9
Печатница
Абагар АД

Носител
хартия
Излязла от печат
май 2016
Брой страници
392
Подвързия
мека
Цена
14,90

ISBN
978-954-28-2057-4
УДК
886.7-31

Анотация
След петнадесет години отвъд океана, затънал в дългове и студентски заеми, младият „американец“ се завръща безславно у дома. Целта му — да помоли дядо си за помощ. Но старецът отдавна е прекъснал всяка семейна връзка. Продал е апартамента си в града и се е скрил далеч сред баирите на Странджа.
Там го заварва момчето — на границата с Турция, в едно селце разполовено от две махали — българската, опустяла и потънала в забрава, и турската — разтърсвана от суеверие и страх. Всяка пролет туркинчетата в махалата изгарят с треската на Свети Коста, мистичният покровител на вече изчезналите селски нестинари. Неусетно момчето се озовава в центъра на десетилетен раздор, оплетено в лъжите на дядо си, влюбено в дъщерята на деспотичния местен имам.
Над планината се спуска пролет, а с нея долитат щъркеловите ята. Разбуждат се призраци от старо време — еничарски, хайдушки, нестинарски — а под прахта на миналите дни проблясват страховити тайни.
Информация за автора
Мирослав Пенков е автор на сборника „На Изток от Запада“, издаден в четиринадесет държави. Разказите му, преведени на осемнадесет езика, са отличавани в антологиите Best American Short Stories, PEN/O. Henry Prize Stories, Best American Nonrequired Reading. Носител е на Международната награда за разказ на БиБиСи. Преподава в докторската програма по творческо писане на Университета на Северен Тексас. „Щъркелите и планината“ е първият му роман.
Рекламни коментари
„Дълбок и провокиращ мисълта роман… пламенно вярващ в изкупителната сила на изкуството.“
Бостън Глоуб

„Красив и обсебващ, този роман се потапя в болезненото минало и настойчиво пита: до каква степен сме обречени да преживяваме миналото си отново и отново? И в кой момент сме готови да го пуснем и да се освободим?“
Чикаго Ривю ъф Букс
Съдържание
Част първа…9
Част втора…69
Част трета…135
Част четвърта…205
Част пета…269
Част шеста…317
Част седма…339

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове
...

Корици 2