Ерик-Еманюел Шмит
Евангелие според Пилат

Автор
Ерик-Еманюел Шмит
Заглавие
Евангелие според Пилат
Издателска поредица
Безкрайна проза
Тип
роман (не е указано)
Националност
френска
Език
български
Поредност на изданието
трето
Категория
Проза
Жанр
Религия и богословие
Теми
Християнство, Христос, Древен Рим
Преводач
Райна СтефаноВа
Език, от който е преведено
френски
Година на превод
2016
Редактор
Саня Табакова
Оформление на корица
Владислав Кутрев
Издател
Леге Артис
Град на издателя
Плевен
Година на издаване
2016
Адрес на издателя
ул. Тодор Влайков, 3
Печат
„Артграф“ — София
Носител
хартия
Излязла от печат
октомври 2016
Печатни коли
16,25
Формат
14×21,5
Брой страници
259
Подвързия
мека
Цена
14.00 лв.
ISBN
978-954-8311-78-6
УДК
840-31
Анотация
Ключовата тема l „Евангелие според Пилат“ е дали Иешуа (Христос) е осъзнавал, че е месия. Действителен Син на Бога, за да го докаже, той трябва да преживее страданията на кръста и собственото си възкръсване.
Един от най-интересните моменти в романа е начинът, по който Шмит представя образа на Иешуа. Той разкрива неговата природа и мисия стъпка по стъпка. Подчертава неговата човешка страна. Странен е този Иешуа. За разлика от 2000-годишното „клише“ Иисус, той обича да се смее, да си пийва и хапва, както и да общува с жени със съмнителна репутация. Макар да няма стратегия, амбиции и цел, Иешуа тръгва срещу семейството си и влудява римляните с религията на любовта, която се разминава с установените норми. Дори майка му Мириам казва: „Не бива да обичаш толкова много. Иначе много ще страдаш.“ И не греши…
От своя страна римският прокуратор Пилат е войник, чийто интерес е да запази мира в Иерусалим, гледа на света политически, а на делото на Иешуа като на заплаха за реда в Рим. Ето защо Пилат започва разследване за изчезването на тялото и мистериозната му поява след три дни, търсейки рационални аргументи против слуховете за неговото възкръсване. Постепенно обаче Иешуа, който е търсел само истината — нещо за което си струва да се бори човек, да живее, да умре — променя възгледа на Пилат за света. Съпругата му Клавдия изрича проникновени думи: „Да вярваш и да се съмняваш, е едно и също нещо, Пилате.“ Да вярваш или не — прилив и отлив на една и съща вълна.
За Шмит е типично да задава по нов начин големи метафизични въпроси, като ги изпълва с нова сила, свежест и мистериозност. Романът засяга познати теми и истории от Писанието, поставяни и обсъждани хиляди пъти, но те са разказани така, че отново ни завладяват.
„Евангелие според Пилат“ е амбициозна, смущаваща и дълбоко лична книга, в същото време с широко и универсално въздействие. Това е един благороден и задълбочен роман, който ще хареса на всички, които поставят свободата на мисълта над всичко друго.
Информация за автора
Шмит, Ерик Еманюел е роден през 1960 г. в Лион, Франция. Учи музика и литература, а после философия в Екол Нормал в Улм. Започва да пише пиеси след едно пътуване в пустинята на Хогар, където преживява уникално по рода си усещане. Първата му пиеса „Нощта на семействоВалон“ (1993) му донася бърз успех и Шмит за кратко време се утвърждава като един от най-успешните съвременни френски драматурзи. През 1994 г. получава наградата „Молиер“. Повечето пиеси са поставяни в чужбина. Някои от творбите му са пренесени и в киното. Жан-Пол Белмондо, АленДелон и Омар Шариф приемат присърце ролите в тях. Неотдавна бяха филмирани „Одет Тулмонд“ и „Оскар и розовата дама“. От 1997 г. след едно есе за Дидро Шмит започва да пише и романи — „Сектата на егоистите“ и „Евангелие според Пилат“ са приети горещо от критиката. За първия си роман получава награда през 1994 г., а през юли 2001 г. Френската академия му присъжда Голямата награда за театър и за цялостното му творчество. През 2001 получава и Голямата награда на читателките на сп. „Elle“ („Тя“). В България са поставяни и се играят пиесите"Посетителят", „Енигматични вариации“, Развратникът", „Хотел между тояи оня свят“, „Г-н Ибрахим и цветята на корана“, „Оскар и розовата дама“, „Дребни брачни престъпления“ и др.
Бележки
Празни страници — 6, 8, 258.
Бележки за изданието, от което е направен преводът
Eric-Emmanuel Schmitt
L’Evangile selon Pilate
© Editions Albin Michel - Paris 2000
Въведено от
sqnka
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Чужди рафтове

Корици 2