Едгар Уолъс
Синовете на смъртта

Автор
Едгар Уолъс
Заглавие
Синовете на смъртта
Издателска поредица
Светът на сенките
Тип
роман
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Криминална проза
Жанр
Класическа криминална литература
Теми
Европейска литература
Художник
Иван Тренев
Художествен редактор
Лили Басарева
Технически редактор
Стефан Маринов
Издател
Т&Т
Град на издателя
София
Година на издаване
1990
Печат
Федерация на дружествата за разпространение на знания
Други полета
За изданието: Едгар Уолъс / Синовете на смъртта / Второ издание / Jusautor, Sofia, 1990 г. / Основа за настоящето издание на „Синовете на смъртта“ послужи изданието на М. Г. Смрикаров, от поредицата му „Скотланд Ярд“; на неговата титулна страница не е отбелязано името на преводача. Преводът е основно преработен и съобразен със съвременните читателски изисквания. / Настоящето издание е осъществено със съдействието на фирма ИВЕХС

За поредицата: Под редакцията на Иван Тренев
Корица: Иван Тренев

Печат: Отпечатва се в полиграфична база на Федерацията на дружествата
за разпространение на знания — Национален координационен съвет
Носител
хартия
Формат
16/60/84
Брой страници
116
Подвързия
мека
Цена
6,98 лв.
УДК
820-31
Анотация

Книгите му, като се започне от „Невидимият“ и се стигне до „Изстрелът в нощта“, са органична сплав от усет за социална съпричастност, болка по несъвършенството на света и невероятна дарба за художествено пресъздаване на лабиринта, наречен престъпен свят. Години наред този писател бе класикът на криминалния жанр, който съумяваше да постави на прицел уродливото, да атакува с широхо отворени сетива и безкомпромисно бездушието, отчуждението, разврата и меркантилността с едно пулсиращо от напрежение слово. Няма негова книга, която да не се чете на един дъх и за една нощ, да не ни направи по-добри, по-човечни, по-усмихнати, по-необходими един на друг. Не са малко героите му, които копнеят болезнено за човешка близост, любов, семеен уют, а се сблъскват ежечасно с безскрупулното, алчното, беззаконното в огромния каменен град.
        Едгар Уолъс е писателят, който имаше несравнимата дарба да поднася въобръжението си във формата на остра, като сблъсъка на автомобилни светлини в злокобна нощ кинематографична картинност. Няма поколение от тридесетте години насам, което и у нас да не бе чело с непресекващо напрежение Едгар Уолъс и най-вече неиздаваиия при тоталитаризма негов роман „Синовете на смъртта“. Днес, в условията на толкова младата ни демокрация, този задъхан шедьовър на криминалното повествувание, преминал през опитното око на дългогодишния редактор, е отново произведението, което ще се опита да запълни празнината — липсата на действително знаменити постижения в криминалния жанр.

От издателите

Информация за автора

Едгар Уолъс (Ричард Хорацио) е роден в Гринуич през 1875г. като незаконен син на актриса. Отгледан от детегледачи, напуска училище на дванадесетгодишна възраст, сменя различни професии. Когато навършва осемнадесет, постъпва в армията. Изпращат го в Южна Африка, където написва първите си стихотворения за местните списания. След уволнението си през 1899 г. е кореспондент на „Daily Mail“. Скоро става световно известен английски писател, журналист, драматург и поет. Първата му книга излиза през 1905 г. в „Tallis Press“, озаглавена „Четиримата справедливи мъже“. Той е изключително продуктивен и повече от половината от сто седемдесет и трите му книги са своеобразно разплитане на мистерии. Популярността му е огромна. През двадесетте и тридесетте години в Англия една от всяка четвърта книга е негова. Забогатял от романите си, той води екстравагантен живот и загубва повече от спечеленото. Страстта му към конните състезания го прави редактор на списание, посветено на тях. В него той помества не малко разкази на любимата тема. Умира в Холивуд през 1932 г. като автор на множество сценарии. Оставя значителни дългове, но романите му продължават да носят огромни печалби, стотици филми биват снимани по негови новели и разкази. Не безизвестни са и телевизионните сериали, излъчвани по английската телевизия.

Бележки

Страница 114 е празна.

Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии
Промени

Корици 2