Венета Въжарова
Демон, Юда и Магьосник

Автор
Венета Въжарова
Заглавие
Демон, Юда и Магьосник
Авторска серия
Трите книги №1
Тип
роман
Националност
български
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Фентъзи
Жанр
Историческо фентъзи, Митологично фентъзи
Теми
Древни религии и култове, Мистика, Нова българска литература (кр. на XIX-XXI в.)
Редактор
Милена Кирова
Художник
Венета Въжарова
Оформление на корица
Йордан Янков
Издател
Весела Люцканова
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Печат
Инвестпрес АД
Носител
хартия
Печатни коли
18
Формат
84×108/32
Брой страници
288
Подвързия
мека
Цена
14,00 лв.
ISBN
978-954-311-132-9
УДК
886.7-312.9
Анотация

Поредицата „Трите книги“ залага на бързо действие, напрегнат и динамичен сюжет, който може да привлече както младата публика, така и по-широката аудитория. Романът е изграден върху митологията за Световното дърво, която присъства в редица фолклорни вярвания навсякъде по света и е един от най-популярните архетипни образи, но в света на „Трите книги“ дървото е обвързано в биологична симбиоза със създания, които не присъстват в нито една митология.
Книгата е написана в традициите на класическото, приключенско фентъзи, а в пластовете ѝ са втъкани освен подмолна война между жреци и светска власт, битки за надмощие и подчинение, любов и съперничество, вражда, предателство, гибел и препратки към стари санскритски текстове, кабала, юнгианска психология, древни скандинавски религии и български фолклор, но те са използвани не за познание, а за изграждане на мистична атмосфера, създаване на мисловни асоциации при прочита, както и за изобретяването на приказните събития, тоест така са вплетени, че да служат на фабулата и фентъзи епиката, на заплитането и разплитането на сюжета. Основният и главен акцент е върху приключението и напрегнатото действие.
Езикът е художествено богат и образен. Четеш и си представяш мястото, героите, светлините и сенките, движението и покоя, красотата и грозотата, естественото и причудливото, дори звуците и миризмите… при това, без да се натъкваш на пространни описания, които ти се иска да подминеш, а в движение, докато следиш случващото се. Тази е от книгите, които се „поглъщат на един дъх“. И когато стигнеш до края, ти се иска веднага да започнеш следващата, защото краят ѝ е многообещаващ.

Информация за автора

Венета Въжарова е родена в София през 1978 г. В момента живее в Сан Франциско. По образование е зооинженер. Финалист от конкурса за фентъзи роман 2012, организиран от Сборище на трубадури и MBG books. Неин разказ е публикуван в антологията на българския хорър „До Ада и назад“. Пише и под псевдонима Хедер Меспи.
„Демон, юда и магьосник“ е първият ѝ роман. Публикувала е в електронните списания: „Проблеми на постмодерността“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“, „Градското списание“ и „Буквите“ — сайт за нова българска литература.

Рекламни коментари

„Ако трябва да определя цялата книга с една, единствена дума, това определено ще е «Кулата». Нали се сещате, от Таро, чието значение — ако напуснем първичното и се разровим из символите — е именно «разрушеното дава път на новото».

Цялата легенда, около която е построен романа е именно това — Свещеното дърво, което се преражда, сивите и Асура, които на свой ред със смъртта си трябва да осигурят това прераждане… Изключително красиво измислена, идеята, че смъртта е необходима за обновлението, че дори и символите се прераждат е простичка, логична и носи в себе си тъмна, дълбока романтика на която е трудно да се устои.“
— Северина Самоковлийска

„“Демон, юда и магьосник" е една прекрасно разказана история, в която са преплетени древни митове и психологически асоциации. Книгата непременно трябва да бъде прочетена! Венета Въжарова наистина знае как да води читателя и да го остави без дъх до края."
— Тео Буковски

Бележки

Празна е стр. 4.

Въведено от
debora
Създадено на
Обновено на
Източници
- Весела Люцканова: информация за автора; рекламни коментари
Връзки в Мрежата
Библиотеки Издателства Лични сайтове Книжарници

Корици 2