Никола Беловеждов
Първата пушка за Априлското въстание

Записът е непълен. (Липсва задна корица)

Автор
Никола Беловеждов
Заглавие
Първата пушка за Априлското въстание
Подзаглавие
Записки по Копривщенското въстание в 1876 година
Тип
мемоари, спомени
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
трето
Категория
Българска историческа проза
Жанр
Мемоари, Биография, Спомени, Записки
Издател
Фодем ЕООД
Град на издателя
София
Година на издаване
1994
Носител
хартия
Брой страници
164
Подвързия
мека
УДК
949.72.042.22(093.3)
Информация за автора

Никола Илиев Беловеждов е роден на 25 октомври 1856 г. в Копривщица. Завършва Пловдивското класно училище и едва седемнадесетгодишен става учител в родния си град. Сдружава се с Т. Каблешков, Н. П. Стоянов и други копривщенски бунтовници и полага клетвата на съзаклятник.

На 20 април 1876 г. Никола Беловеждов облича въстанническите[1] дрехи и застава начело на чета от около 80 души. След завземането на турския конак е избран за секретар на Военния революционен съвет и става един от първите помощници на Т. Каблешков и П. Волов. Заловен от турците, е осъден на смърт и заточен на остров Родос, където дочаква Освобождението.

След завръщане в отечеството си Н. Беловеждов се отдава изцяло на просветното дело — първоначално е учител в единственото тогава училище в София в двора на черквата „Св. Неделя“, а по-късно организира в Драз махала създаването на училище „Св. Св. Кирил и Методий“, където продължава да учи децата. Преподава методика в Софийската девическа гимназия и български език в Класическата гимназия. Издава читанка, публикува методически упътвания и лекции в „Учителски вестник“. По-късно Н. Беловеждов издава месечното илюстровано детско списание „Звездица“, на което е редактор 20 години. „Звездица“ възпитавало българските деца, приучавало ги на добродетелност и любов към труда. Било е едно от най-добре списваните за времето си детски издания у нас. Чрез него името на Н. Беловеждов станало популярно сред деца и родители, на цялата наша общественост. Освен „Звездица“, издавал и „Малка детска библиотека“ и бил един от редакторите на „Младежка библиотека“, издавана в началото на века.

Н. Беловеждов е един от основателите на Учителската взаимоспомагателна каса и неин председател от 1911 до 1924 година. Участвува и в читалищната дейност, дълги години е секретар на читалище „Славянска беседа“ в София.

На Априлската епопея посвещава книгата си „Първата пушка за Априлското въстание“, която издава през 1901 г., а през 1918 г. щабът на действуващата армия я издава в поредицата „Походна войнишка библиотека“.

На 4 ноември 1930 г. смъртта прекъсва живота на Н. Беловеждов. Неговото име заема достойно място сред бележитите дейци на Априлското въстание, сред народните учители и просветители на българския народ.

Съдържание

Никола Илиев Беловеждов / 1
За предговор / 3
Записки по Копривщенското въстание в 1876 год. / 4
Какво се е случило с Каблешкова и другарите му в Троянските колиби / 158
За Волова и Икономова / 161
Убитите копривщени съзаклятници във време на въстанието и после потъпкването му / 163
Копривщени проводени в заточение / 164

Бележки
  1. издание от 1901 г. — изд. „Ив. Г. Говедаров и сие“
  2. издание от 1918 г. — изд. „Щаб на действащата армия“ в поредицата „Походна войнишка библиотека“
Въведено от
vesi_libra
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Енциклопедии

Корици 1