Софи Оксанен
Кравите на Сталин

Автор
Софи Оксанен
Заглавие
Кравите на Сталин
Авторска серия
Квартетът №1
Тип
роман
Националност
финландска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Историческа сага, Социална драма
Теми
Драматизъм, Линейно-паралелен сюжет, Четиво за жени
Преводач
Росица Цветанова
Език, от който е преведено
финландски
Година на превод
2017
Редактор
Пламен Тотев
Художник
Shutterstock/vgstudio
Коректор
Елена Добрева
Оформление на корица
Стефан Тотев
Издател
ИК „Персей“
Град на издателя
София
Година на издаване
2017
Адрес на издателя
бул. Искърско шосе, 19
Печат
Скала принт
Носител
хартия
Печатни коли
24
Формат
84×108/32
Брой страници
384
Подвързия
мека
Цена
16.99 лв.
ISBN
978-619-161-144-7
УДК
894.541-31
Анотация

Най-ярката звезда на съвременната финландска литература.
„Кравите на Сталин“ е романът, с който Софи Оксанен — автор на романа „Чистка“, се превръща в литературна икона на Севера и един от най-влиятелните автори на нашето време.
Майката на Анна, Катарийна, е естонка, която отрича своя произход, знаейки с каква лоша слава се ползват жените от СССР във Финландия — смятани са за руски курви, съумели да се доберат до западната държава чрез брак. От страх да не би дъщеря ѝ да се сблъска същите предразсъдъци, тя ѝ забранява да говори естонски и да казва на когото и да било откъде е родом нейната майка. Катарийна крие корените си и по друга причина — маниакалното старание да избягва доносниците, онези, които са били изпратени от Естонската ССР да я следят във Финландия. Майката и дъщерята редовно пътуват до Естония на гости на бабата и лелята на Анна, които са запознати отблизо с трудовите лагери в Сибир и с всички несгоди, които установяването на съветската власт донася на естонците. Докато Анна се бори със, или по-скоро „за“, своята булимия и отказва да проумее сериозността на заболяването си, читателят се запознава с историята на нейното семейство, с причината за заболяването ѝ, което приравнява размерите на женската фигура с границите на държавата. Вярна на историческите факти, авторката рисува един свят на подтискане и ограничения с всеотдайност и меланхолия, но също и с доза хумор, като превръща миналото едновременно в уютен дом и неумолим преследвач. Наред с това запознава читателя с психологическите предпоставки за заболяване, което никой не бива да подценява, точно както не бива да си затваря очите и за влиянието на миналото върху настоящето на цели поколения.

Информация за автора

Софи Оксанен е родена през 1977 г. в Ювяскюля, Финландия. Баща ѝ е Финландец, а майка ѝ — Естонка. Има в колекцията си едни от най-големите награди за литература в Европа: освен финландските „Рунеберг“ и „Финландия“, Наградата на Шведската академия за северна литература („малката Нобелова награда“), Наградата на Северния съвет, френските Le prix du roman Fnac и особено престижната Prix Femina, както и Европейската награда за книга. Обявена е за личност на годината (2009) в Естония. Естонският президент й връчва „Орден на кръста на Тера Мариана“ (2010), а финландският — „Орден на лъва на Финландия“ (2012). Нейният световен пробив е с романа „Чистка“ (издаден на български), който е превърнат и в пиеса, опера и филм.
Излезли книги: „Чистка“, „Когато изчезнаха гълъбите“, „Кравите на Сталин“.Софи Оксанен е родена през 1977 г. в Ювяскюля, Финландия. Баща ѝ е Финландец, а майка ѝ — Естонка. Има в колекцията си едни от най-големите награди за литература в Европа: освен финландските „Рунеберг“ и „Финландия“, Наградата на Шведската академия за северна литература („малката Нобелова награда“), Наградата на Северния съвет, френските Le prix du roman Fnac и особено престижната Prix Femina, както и Европейската награда за книга. Обявена е за личност на годината (2009) в Естония. Естонският президент й връчва „Орден на кръста на Тера Мариана“ (2010), а финландският — „Орден на лъва на Финландия“ (2012). Нейният световен пробив е с романа „Чистка“ (издаден на български), който е превърнат и в пиеса, опера и филм.
Излезли книги: „Чистка“, „Когато изчезнаха гълъбите“, „Кравите на Сталин“.

Рекламни коментари

„Софи Оксанен доказва принадлежността си към знаковите имена на европейската литература… Горещо препоръчвам.“
Fyens Stiftstidende, Дания

„Кравите на Сталин“ е дързък, откровен и прецизен анализ на физическата страна на женствеността."
Hämeen Sanomat, Финландия

Бележки

Празна страница — 2.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Sofi Oksanen
STALININ LEHMAT
Kvartetti Series
Copyright © Soli Oksanen, 2003

Въведено от
sqnka
Създадено на
Обновено на
Източници
Информация за автора - https://www.perseus-books.com/authors.html
Връзки в Мрежата
Библиотеки Библиографии Лични сайтове Книжарници

Корици 2