Вадей Ратнър
Под сянката на свещеното дърво

Автор
Вадей Ратнър
Заглавие
Под сянката на свещеното дърво
Подзаглавие
Една принцеса разказва
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Биографии и автобиографии
Преводач
Светлозара Лесева
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2013
Отговорен редактор
Вера Янчелова
Коректор
Мария Владова
Оформление на корица
Мариана Станкова
Компютърна обработка
Ана Цанкова
Издател
ИК „Хермес“
Град на издателя
Пловдив
Година на издаване
2013
Адрес на издателя
ул. „Богомил“ № 59
Печат
„Полиграфюг“ АД — Хасково
Носител
хартия
Излязла от печат
12.04.2013 г.
Печатни коли
22
Формат
60/90/16
Брой страници
352
Подвързия
мека
Цена
14.95 лв
ISBN
978-954-26-1206-3
УДК
820(73)-054.7(=959.12)-31
Анотация

Седемгодишната Рами от кралското семейство на Камбоджа живее в разкош, заобиколена с обич и грижи. Светът й обаче се преобръща, когато през 1975 г. Червените кхмери завладяват страната. Те налагат комунистически режим, какъвто светът не е виждал. Разрушават болници, училища и храмове. Градовете са изпразнени, а жителите им — изпратени да работят на оризовите ниви. Хората са лишени от всякаква собственост, забранено им е да четат книги, забранено им е дори да обичат. Всички монаси, заможни и образовани хора са разстреляни заедно със семействата им. Милиони камбоджанци са убити или умират от глад и мъчения.
Принудено да напусне дома си, семейството на Рами за няколко години минава през невъобразими изпитания. Малкото момиче се опитва да проумее ужасите, на които става свидетел. Рами губи баща си, известен поет и мислител, а сестричката й умира. Тя и майка й обаче оцеляват. И не само физически. Рами е успяла да съхрани вярата си в хората, в доброто, в красотата. И най-важното: не е забравила коя е тя самата. Това й помага да открие своя път към спасението и свободата.
Думите… те могат да превърнат света, изпълнен с неправда и болка, в красиво и поетично място — казва бащата на Рами. И точно това е направила Вадей Ратнър в своя автобиографичен роман: обрисувала е най-ужасяващата действителност, в която човешкият живот няма цена, но и където силата на духа се разкрива най-пълно. А любовта тържествува над всички изпитания.

Информация за автора

Книгата „Под сянката на свещеното дърво“ проследява личната история на Вадей Ратнър. Тя е едва на 5 години, когато през април 1975 г. Червените кхмери нахлуват в столицата Пном Пен, издигат ново правителство и възвестяват нов начин на живот. Мащабните щрихи на повествованието проследяват съдбата на семейството й в действителния исторически контекст. Потомци на кралското семейство на Камбоджа, Вадей и родителите й са екстрадирани във вътрешността на страната, където баща й изчезва. В книгата си авторката описва годините на мъки и изпитания, преди тя и майка й да бъдат спасени от отряд на ООН. Малко след това, през 1981 г., Вадей заминава за Америка, където завършва с отличие гимназия, а сетне и Корнелския университет със специалност „История и литература на Югоизточна Азия“. За да напише своя автобиографичен роман, Вадей Ратнър заминава за Азия и събира материал за книгата си в продължение на 9 години.

Бележки

Празни страници — 2, 4, 6.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Vaddey Ratner
IN THE SHADOW OF THE BANYAN
Copyright © 2012 by Vaddey Ratner

Въведено от
sqnka
Създадено на
Обновено на
Източници
Информация за автора - https://hermesbooks.com/avtori/vadej-ratn-r.html
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници

Корици 2