Исак Паси
Томас Ман

Автор
Исак Паси
Заглавие
Томас Ман
Език
български
Поредност на изданието
второ
Категория
Литературознание

Коректор
Филипинка Бондокова
Оформление на корица
Асен Баръмов

Издател
Фондация Ком
Град на издателя
София
Година на издаване
2008
Адрес на издателя
бул. Пенчо Славейков 18 вх. В
Печатница
Симолини 94

Носител
хартия
Формат
16.50/23.50/1.00
Брой страници
152
Подвързия
мека
Цена
10,00

ISBN
978-954-8745-13-0
УДК
830(092), 830.09, 92 Ман, Томас

Анотация
Тази книга не е историческа, липсва ѝ хронологичност — първото условие за всяка история. Тя не изследва пътищата на литературното развитие на Томас Ман, неговите неуспехи и триумфи. Любителите на историческата монументалистика ще бъдат разочаровани от нея.
Тази книга не е монографична, липсва ѝ пълнота — първото условие за всяка монография. Тя не изследва дори всички от „големите романи“ на Томас Ман, от нейното внимание отпада първият от тях, „Буденброкови“, тя не се занимава с т.нар. малки романи — „Негово кралско височество“, „Лоте във Ваймар“, „Избраникът“ и „Признания на авантюриста Фепикс Крул“, а така също и с новелите. Любителите на тематическа изчерпателност ще бъдат разочаровани от нея.

Но тази книга не е и сборник статии или просто избрани проблеми от наследството на един писател, защото има определен критерий на подбора. Нейните четири части са насочени към най-философските сфери в творчеството на Томас Ман: неговата поетика, такава, каквато е отчасти извлечена от неговата проза и отчасти претворена в нея, и трите философски романа: „Вълшебната планина“, „Йосиф и неговите братя“ и „Доктор Фаустус“.

Томас Ман е може би най-философски настроеният, най-философски мислещият и най-философски творящият от писателите на този век. За него философията е не само въпрос на традиция, на немска традиция, но и първостепенен духовен инструмент на творчеството, идейно съдържание и архитектоника на прозата. В изкуството на Томас Ман философията заживява разкошен художествен живот, извървяла вече дългия път от собствената си същност до изкуството.

Затова по отношение на Томас Ман една от възможните задачи на литературната критика е да приближи философията от изкуството до собствената ѝ същност, следователно, да чете философската проза философски и така да върви по обратния път от изкуството, за чиято художествена конкретност тя не бива да забравя, към изходните позиции на рефлексията. Такава е задачата, поставена пред тази книга.
Съдържание
Предговор към първо издание…5
Предговор към второ издание…6
Градът и семейството. Буденброкови…7
Човек и време. Вълшебната планина…14
Мит и живот. Йосиф и неговите братя…41
Гений и етика. Доктор Фаустус…67
Есеистика…100

Въведено от
Еми
Завършено от
sqnka
Създадено на
Обновено на

Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници
Промени
...

Корици 2