Джеймс Клавел
Вихрушка • том I

Автор
Джеймс Клавел
Заглавие
Вихрушка
Заглавие на том
том I
Авторска серия
Азиатска сага №6
Тип
роман
Език
български
Категория
Съвременни романи и повести
Жанр
Исторически приключенски роман, Исторически роман, Приключенска литература
Теми
Екранизирано
Преводач
Галина Димитрова, Георги Стойчев, Йосиф Леви, ЕФ "Качин"
Редактор
ЕФ "Качин"
Художник
Петър Станимиров
Издател
Издателска къща „Ведрина“
Град на издателя
София
Година на издаване
1993
Печат
ДФ „Балканпрес“ — София
Носител
хартия
Брой страници
800
Подвързия
мека
Цена
50 лв.
ISBN
954-404-010-2
УДК
820-31
Анотация
След големия успех на „Шогун“, „Цар Плъх“ и „Търговска къща“ за първи път у нас
„Вихрушка“
от световноизвестния автор Джеймс Клавел.

Техеран, февруари 1979 г. Шахът бяга от страната, а малка група от западни пилоти попада в последвалото избухване на политически и религиозен фанатизъм, в което моллите-фундаменталисти и левите муджахидини, роялистите и революционерите са се вкопчили в кървава борба за власт.
В общата бъркотия хеликоптерната компания „С-Г Хеликоптърс“ се опитва да се задържи на повърхността и да поддържа полетите си. Тя е базирана в Абърдийн и е свързана със Струанови от Хонконг, които поддържат нефтените полета, жизненоважни за Иран, от руската граница до Персийския залив. Андрю Гавалан и Дънкан Макайвър, и двамата от Търговска къща, са хората, натоварени с ръководството на международна група от висококвалифицирани експерт-пилоти. Робърт Армстронг от Специалния отдел и Григорий Суслов от КГБ са също така стари врагове от предишния роман.
Вихрушка е един от най-големите приключенски романи на десетилетието и носи всички отличителни черти на високото разказваческо майсторство…
Информация за автора
Джеймс Клавел е роден в Сидни в семейството на офицер от Кралската флота. Получава образованието си в Портсмут. Като млад офицер от артилерията при падането на Сингапур е заловен от японците. Прекарва остатъка от Втората световна война в позорния затвор Чанги. На основата на преживяванията си в Чанги той написва своя бестселър „Цар плъх“. Интересът му към Азия, нейното население и култура продължава и с „Тай-Пан“, разказ за Кантон и Хонконг в средата на XIX век и за основаването на англо-китайската търговска компания „Струан“. Следва класическият роман „Шогун“, разказ за Япония през периода, когато Европа започва да оказва влияние върху народа от Страната на изгряващото слънце. „Търговска къща“, четвъртият роман от Азиатската сага, публикуван през 1981 г., продължава историята за Струанови, хонконгската търговска компания, когато в Далечния изток започват да духат ветровете на промяната.
Живял дълги години във Ванкувър и Лос Анджелис, сега Джеймс Клавел живее в Европа или където е необходимо, следвайки занаята си: писането на романи.
„Вихрушка“ е петият роман От Азиатската сага, която обхваща периода от 1600 до 1979 г.
„Шогун“ — 1600
„Тай-Пан“ — 1841
„Цар плъх“ — 1945
„Търговска къща“ — 1963
„Вихрушка“ — 1979
Бележки за изданието, от което е направен преводът
James Clavell
Whirlwind (1986)
Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии

Корици 2