Робърт Галбрейт
Копринената буба

Автор
Робърт Галбрейт
Заглавие
Копринената буба
Авторска серия
Корморан Страйк №2
Тип
роман
Националност
английска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Криминална проза
Преводач
Надя Баева
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
2014
Технически редактор
Симеон Айтов
Стилов редактор
Соня Илиева
Коректор
"Колибри"
Издател
ИК „Колибри“
Град на издателя
София
Година на издаване
2014
Адрес на издателя
София, ул. „Иван Вазов“ № 36
Печат
„Симолини“
Носител
хартия
Излязла от печат
27.10.2014
Печатни коли
31
Формат
60/90/16
Брой страници
496
Подвързия
мека
Цена
20,00
ISBN
978-619-150-445-9
УДК
820-312.4
Анотация

Когато писателят Оуен Куин изчезва, съпругата му се обръща за помощ към частния детектив Корморан Страйк. В началото тя решава, че мъжът й се е уединил някъде за известно време — нещо, което се е случвало и друг път, и умолява Страйк да го открие и върне у дома.
В процеса на разследване на повърхността изплуват не една и две възможни причини за изчезването на Куин, макар жена му да не ги осъзнава. Писателят току-що е завършил ръкопис, който прелива от отблъскващи портрети на негови познати. Оказва се, че евентуалното му публикуване би могло да съсипе живота на мнозина и че не са малко хората, способни да се „разплатят“ за това. После намират Куин брутално убит при странни обстоятелства и това поставя началото на яростна надпревара с времето с цел издирване на безмилостния престъпник и разкриване на мотивите за деянието.

Неустоимо криминале с обрати на всяка страница, „Копринената буба“ е втората поред книга от възторжено посрещнатата криминална поредица на Робърт Галбрейт с главни действащи лица детектив Страйк и неговата находчива асистентка Робин.

Информация за автора

Робърт Галбрейт е псевдоним на Дж. К. Роулинг, прочула се в цял свят с романите си за Хари Потър и „Вакантен пост“. За следващите си книги авторката се спира на криминалния жанр, който винаги е обичала в качеството си на читател. Желанието й е да напише съвременно звучащ детективски роман с достоверна фабула.
Първоначалното решение на Дж. К. Роулинг да пише под псевдонима Робърт Галбрейт е продиктувано от желанието й книгите да бъдат преценявани заради техните литературни качества, както и да наложи Галбрейт като уважавано име сам по себе си.
Дебютът на Галбрейт в криминалната литература поражда овациите както на критиците, така и на читателската публика. Първите три романа — „Зовът на кукувицата“, „Копринената буба“ и „В служба на злото“ — се изкачват на първите места в международните класации за най-продавани книги и са адаптирани за телевизията от „Бронте Филмс анд Телевижън“.
Сега, когато самоличността на Робърт Галбрейт е широко известна, Дж. К. Роулинг продължава да пише криминалната си поредица под този псевдоним, за да има разделителна черта между тези романи и останалите й творби и за да знаят читателите какво да очакват от роман за разследванията на Корморан Страйк.

Рекламни коментари

Динамичен, напрегнат трилър… Робърт Галбрейт се откроява като най-свежото и предизвикателно перо в този жанр: романът е отчасти твърд, донякъде сатиричен, малко язвителен… Останалото е романтика.
Уолстрийт Джърнал

Още един обсебващ детективски роман, в който звездата на Корморан Страйк изгрява за втори път. Роман, който наследява заслужено миналогодишния хит „Зовът на кукувицата“. Наситен с проницателни наблюдения и хапливо остроумие, „Копринената буба“ ангажира вниманието с чудесния си ритъм, интрига, персонажи.
Пийпъл

Бележки

Името от анотацията Куайн е поправено на Куин — името на героя в книгата.
стр. 2 — празна

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Robert Galbraith
The Silkworm (2014)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени

Корици 2