Майкъл Ондатджи
Английският пациент

Автор
Майкъл Ондатджи
Заглавие
Английският пациент
Издателска поредица
Златна колекция XX век №24
Тип
роман (не е указано)
Език
български
Категория
Съвременни романи и повести
Теми
Екранизирано
Преводач
Валентина Донкова
Език, от който е преведено
английски
Година на превод
1996
Художник
Photodisc
Оформление на корица
La Repubblica — Italia
Издател
Дневен труд и 24 часа, Mediasat Group, S. A.
Град на издателя
София
Година на издаване
2005
Печат
отпечатана в Германия
Носител
хартия
Брой страници
320
Подвързия
твърда с обложка
ISBN
84-9819-117-3
УДК
820(71)-31
Анотация

Понякога, когато тя може да прекара нощта с него, двамата се събуждат от молитвите, започнат преди изгрев-слънце от трите минарета на града. Той я изпраща през пазарите за индиго между Южно Кайро и нейния дом. Красивите песни на вярата пропишат въздуха като стрели, минаретата разговарят, сякаш разнасят слуха за любовниците, които вървят в студения утринен въздух, наситен с миризмата на дървени въглища и хашиш. Грешници в свещен град. Той помита с ръка чашите и чиниите върху маса в ресторанта — тя, някъде другаде в града вдига поглед, сякаш е доловиш причината за този шум. Когато е без нея. Той, който в безкрайните километри, отделящи пустинните градове един от друг, никога не бе усещал самота. Мъжът в пустинята може да задържи нечие отсъствие в шепи. Той знае, че то утолява жаждата повече от водата. В близкия Ел Тадж познава едно растение, чиято сърцевина съдържа питателна течност. Всяка сутрин можеш да отпиваш от нея. Растението цъфти около година, преби да умре, вероятно от изтощение. Лежи в стаята, обграден от бледите карти. Без Катрин. Страстта му напира да изгори всички правила на поведение, всякакво възпитание.

През 1992 г. Майкъл Ондатджи публикува романа „Английският пациент“. В творбата писателят успява да сплоти четири човешки съдби, наранени от Втората световна война. Действието се развива в Италия — в изолирана тосканска вила в края на 1944 г. в началото на 1945 г. Романът е изграден основно върху две сюжетни линии и те се пресичат в „английския пациент“ — човек, който е обгорял до неузнаваемост. Първата разказва за любовта на английския пациент — унгарския граф Алмаси. Той изследва либийската пустиня и спи с Катрин Клифтън — съпруга на друг изследовател.
Втората сюжетна линия разказва за Хана — двайсетгодишна канадска медицинска сестра, която се грижи за обгорелия от самолетна катастрофа и умиращ пациент. По-късно към тях се присъединяват Караваджо, приятел на баща й, крадец, шпионин, измъчван и осакатен от военнопрестъпници, и Кип — млад сикх и сапьор. През деня разчиства района от немски бомби и мини, а през нощта прави секс с Хана. Алмаси е наречен „английският пациент“, тъй като документите за самоличността му са загубени, когато катастрофира със самолета си в северноафриканска пустиня. Обгорял много лошо, той е спасен от бедуини. Не може да си спомни кой е, но е лекуван като британски офицер. Причините са, че говори английски и очевидно е с високо социално положение.

По този роман е заснет и едноименният филм. През 1997 г. е награден с „Оскар“ в девет номинации. Във филма сюжетната линия е концентрирана основно върху интригата с пациента и любимата му.

Съдържание

I. Вилата…9
II. В близките развалини…31
III. Огън някой ден…71
IV. Южно Кайро, 1930–1938 г….137
V. Катрин…155
VI. Погребаният самолет…167
VII. In situ…189
VIII. Свещената гора…215
IX. Пещерата на плувците…237
X. Август…275
Бележки…317

Бележки

Книгата се продава само с „Дневен труд“ или „24 часа“.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Michael Ondaatje
The English Patient (1992)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Източници
Анотация - Моята библиотека.
Връзки в Мрежата
Библиографии
Чужди рафтове

Корици 6