Клаус Йоханис
Стъпка по стъпка

Автор
Клаус Йоханис
Заглавие
Стъпка по стъпка
Тип
автобиография
Националност
румънска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Биографии и автобиографии
Преводач
Мартина Ганчева
Език, от който е преведено
румънски
Година на превод
2015
Отговорен редактор
Никоай Алексиев
Художник
Дамян Дамянов
Коректор
Милена Братованова
Предпечатна подготовка
Петър Дамянов
Издател
Сиела Норма АД
Град на издателя
София
Година на издаване
2015
Адрес на издателя
бул. Владимир Вазов №9
Печат
печатна база Сиела
Носител
хартия
Излязла от печат
декември 2015
Печатни коли
15,25
Формат
60/90/16
Брой страници
228
Подвързия
мека
Цена
12 лв.
ISBN
978-954-28-1881-6
УДК
32(948)(092), 92 Йоханис, Клаус
Анотация

През 2014 Коледа в Румъния подрани. Северните ни съседи показаха, че вярват в чудеса. И им се яви белобрадият старец под формата на етническия германец Клаус Йоханис. Още преди да попадне в голямата политика, кметът на трансилванския град Сибиу се превърна в легенда. Заведенията пуснаха пици с неговото име. Премиерът Виктор Понта нае политически логопеди, за да се научи как да произнася „сашки салам“ („саши“ — етнически германци). Радиостанциите завъртяха вечното парче на Frank Sinatra „Santa Claus is coming to town“. А северните ни съседи започнаха да си разказват вицове за него. „Откакто Клаус Йоханис стана президент, всичко в Румъния започна да се движи — дори земните пластове“. Почти месец след балотажа на президентските избори, шегата продулъжва да звучи актуално. Не толкова заради труса от 5,7 по Рихтер, а заради вятъра на промяната, заради ефекта „Йоханис“.
За избирателите личните качества и политическата програма на Йоханис се оказаха по-важни дори от произхода му. Колко държави на Стария Континент могат да се похвалят със същото? Кога България е имала за президент етнически турчин? Имала ли е Италия премиер от населения с германци Южен Тирол? Ръководена ли е била Великобритания от някой с афро-карибски произход? В регион, чиято история е пълна с политически напрежения по етнически линии, резултатите от изборите предложиха надежда за бъдеще на толерантност. Нека да си спомним, че именно германец, крал Карол I създадемодерна Румъния — той е този, който въведе либералната конституция. Фердинанд I, крал на Румъния, също е бил германец. Сега етническия германец Клаус Йоханис предрече, че"през 2015-а ще настъпи промяна на политическата сцена в Румъния". И хората му се довериха.
Кои са стъпките, които джентълменът на румънската политика извървя, за да стигне дотук?Какъв е ключът за неговия успеха му? Автобиографията му ще ви даде отговорите.
Мартина Ганчева,
преводач, журналист на Bulgaria on air

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Klaus Iohannis
Pas cu pas (2014)

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници

Корици 2