Курт Ауст
Денят на Страшния съд

Автор
Курт Ауст
Заглавие
Денят на Страшния съд
Авторска серия
Томас Буберг №1
Тип
роман
Националност
норвежка
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Криминална проза
Жанр
Конспиративен трилър, Криминална литература, Историческо криминале
Теми
Европейска литература
Преводач
Калина Димитрова
Език, от който е преведено
норвежки
Година на превод
2018
Редактор
Мариян Петров
Коректор
Дарина Фелонкова
Оформление на корица
Стефан Тотев
Издател
ИК „Персей“
Град на издателя
София
Година на издаване
2018
Носител
хартия
Излязла от печат
17.08.2018
Печатни коли
24
Формат
84×108/32
Брой страници
384
Подвързия
мека
Цена
16,99
ISBN
978-619-161-177-5
УДК
821.113.5-312.4
Анотация

Курт Ауст е сред най-големите скандинавски майстори в криминалния жанр наред с Том Егеланд, Ю Несбьо и Томас Енгер. Криминална загадка от последните дни на ХVII век разследват героите на романа му „Денят на Страшния съд“. Критиците го сравняват с „Името на розата“ от Умберто Еко, а главните герои в него — датският професор Томас Буберг и младият му асистент, норвежецът Петер Хортен, ще ви напомнят прочутата двойка Шерлок Холмс и доктор Уотсън. Героите на Ауст обаче разследват престъпления в навечерието на Века на Просвещението из разкъсваните от политически борби скандинавски земи.
28 декември 1699 г. — два дни преди настъпването на Новата година, когато според предсказанията на Нострадамус ще настъпи Денят на Страшния съд. Професор Томас Буберг и младият му асистент Петер Хортен се отправят към датския град Рибе, за да отпразнуват Новата година. По пътя са изненадани от страшна снежна буря и са принудени да потърсят подслон в случаен хан. Но веднага след пристигането им един от гостите — граф Филип д’Анжели, е намерен мъртъв в снега. Томас смята, че смъртта му е подозрителна, и със систематичното търпение на опитен учен започва да задава въпроси и да търси отговори. Той и Петер се сблъскват с упоритата съпротива на всички, които се намират в хана — както самите стопани, така и гостите имат причини да крият истинските си намерения. В това затворено пространство, изолирани от света заради тежките климатични условия, героите трябва да разгадаят тайните на околните и да разбулят мистерията на всяка цена, защото сред тях има престъпник, който може да убие отново.
„Денят на Страшния съд“ е завладяващо литературно изживяване, преплитащо исторически факти, заплетена мистерия, криминални елементи и потресаващ реализъм.

Бележки за изданието, от което е направен преводът

Kurt Aust
Vredens dag (1999)
Thomas of Boueberge #1

Въведено от
Еми
Създадено на
Обновено на
Връзки в Мрежата
Библиографии Книжарници
Промени

Корици 2