Боряна Дукова
Извън редовете

Автор
Боряна Дукова
Заглавие
Извън редовете
Подзаглавие
Романът на Яна Язова
Тип
биография, мемоари, спомени
Националност
българска
Език
български
Поредност на изданието
първо
Категория
Биографии и автобиографии
Редактор
Виктория Бисерова
Художник
Централен държавен архив
Коректор
Снежана Бошнакова
Оформление на корица
Стоян Атанасов, Kontur Creative
Предпечатна подготовка
Лиляна Карагьозова
Издател
Ентусиаст, Enthusiast
Град на издателя
София
Година на издаване
2019
Адрес на издателя
ул. „Кракра“ №20
Печат
J Point Plus
Други полета
Enthusiast — запазена марка на „Алто комюникейшънс енд пъблишинг“ ООД
Носител
хартия
Излязла от печат
31.03.2019 г.
Издателски коли
14
Формат
60×90/16
Брой страници
224
Подвързия
мека
Цена
16.00 лв.
ISBN
978-619-164-293-9
УДК
821.163.2-312.6 821.163.2(092)(0:82-312.6) 929 Язова, Яна
Анотация

„Извън редовете“ е резултат от тригодишно проучване на мистерията около живота и творчеството на Яна Язова. Гласът на „поетката“ разказва от първо лице за личния ѝ път, белязан от професор Александър Балабанов. Талант, любов и скандали са в началото на тяхната история, последвана от творческата ѝ изолация след 9 септември 1944 г. Романите ѝ, отшелническият ѝ живот и загадъчната ѝ смърт пораждат разследване, в което главен герой е може би нейният собствен син.

Информация за автора

Боряна Дукова е възпитаничка на 9-та френска езикова гимназия, София. Завършва испанска филология в СУ „Климент Охридски“ и се посвещава на преподаване на испански език и на превода на художествена литература. Сред имената, които е превеждала, се нареждат Исабел Алиенде, Лаура Ескивел, Артуро Перес-Реверте, Хорхе Луис Борхес. Преподавала е испански език в СУ „Климент Охридски“.
През 2012 г. излиза първият ѝ роман „Кървава малага“, през следващата — „Опасна монета“, а в края на 2014 г. — „Разкаянието на Диего“. В книгите си авторката вплита късчета от историята на България и Испания в съвременни сюжети с криминална нишка. Автор е на сборника с разкази „Трилъри по женски“, издаден през 2016 г., книга, която я утвърждава като лицето на дамския психотрилър у нас.
През 2014 г., на фестивала на криминалния роман „Семана негра“, провеждащ се в испанския град Хихон, Боряна Дукова представя българската криминална литература от последните двайсет години с беседа и статия на испански език „Престъпление по български“.
През 2015 г. получава Първа награда за криминална книга „Атанас Мандаджиев“ за „Разкаянието на Диего“, която се присъжда от българската секция на AIEP, Международната асоциация на писателите криминалисти.
През 2016 г. е деен участник в първи фестивал на черния роман „София ноар“, който намира своето успешно продължение и през 2017 г. Член е на Клуба на българските писателки, на Съюза на българските писатели и е в ръководството на Клуба на писателите криминалисти „Саламандър“.
Неотдавна името на Боряна Дукова се появи в гръцкото издание BalcaNoir — антология на балканския криминален разказ.
В настоящия момент, освен писател и преводач, тя е преподавател в Испанския културен център Институт Сервантес — София.

Рекламни коментари

Това е топла, красива и човешка книга. Тя ни прави по-мъдри, тъжни, щастливо възвишени. Вглеждайки се в миналото, Боряна Дукова извайва бъдеще. Тя достига до същността на таланта, който е сплав от тъга, порив и безсмъртие!
Здравка Евтимова

Една от най-успешните жанрови писателки на нашето време Боряна Дукова смело навлиза във водите на историческата фикция, за да създаде вероятно най-важната творба в досегашната си кариера. „Извън редовете“ е нов, увлекателен поглед над живота, творчеството, любовта и смъртта на знаменитата писателка Яна Язова, който може да прикове вниманието на всеки читател. Един от най-добрите романи за последните няколко години — достоен поклон пред великата българка.
Емил Андреев

Въведено от
sqnka
Създадено на
Обновено на
Източници
Информация за автора - https://enthusiast.bg/knizharnica/enthusiastbooks/izvan-redovete-romanat-na-yana-yazova/

Излязла от печат - http://booksinprint.bg/Publication/Details/f40fd151-477b-4077-b994-55bdfc12d81f
Връзки в Мрежата
Издателства Библиографии Книжарници
Промени

Корици 2