Веда словенахъ • Книга II

Записът е непълен. (Липсва задна корица)

Заглавие
Веда словенахъ
Алтернативно заглавие
Веда словенах
Заглавие на том
Книга II
Подзаглавие
Обрядни песни отъ язическо врѣмя
Второ подзаглавие
Упазени со устно предание при Македонско-Родопски-те Българо-Помаци
Тип
Сборник
Език
български
Категория
Фолклор
Жанр
Народна песен
Съставител
Стефанъ И. Верковичъ
Издател
Стефанъ И. Верковичъ
Град на издателя
С.-Петербургъ
Година на издаване
1881
Печат
Типографiя д-ра М. А. Хана
Други полета
На корицата: Собрани и издани Стефаном Ил. Верковичем / Напечатана со пожертвованна-та на Русски-те ревнители и покровители на наука-та.
Носител
хартия
УДК
398.8(497.2)
Анотация

Песните от сборника са предоставени на Веркович от българина Иван Гологанов от село Търлис, Неврокопско, който твърди, че ги е записвал в продължение на 12 години. Двата тома на „Веда Словена“ включват 23 809 стиха. Изложените в сборника умотворения са с необикновена тематика и съдържание — говорят за езически богове, свръхестествени същества, митологически герои, древни царе и господари, съдържат знания, спомени, формирани далеч преди ислямизацията на помаците, но и преди християнизацията на българския народ. Сензационното съдържание на „Веда Словена“ става повод за възникването на научен спор, полемики по който съществуват и днес.

Информация за автора

Съставителят на сборника Стефан Илич Веркович (5 март 1821 — 30 декември 1893), известен и като Антикаджията, е изтъкнат сърбо-хърватски фолклорист, етнограф, нумизмат и археолог, видна фигура в борбите за църковно-национална независимост на българите. Запленен от романтичните исторически концепции на Георги Раковски, Веркович е убеден, че сред родопските помаци е жива древна песенна и легендарна традиция от предхристиянската епоха, която потвърждава хилядолетното славянско присъствие на Балканския полуостров. Под заглавие „Веда Словена“ публикува през 1874 г. (в Белград) и през 1881 г. (в Санкт Петербург) 2 тома с народни песни за Орфей и Александър Македонски, за идването на славяните от Индия на Балканите, за славянските богове Сива, Вишну, Огне-бог.

Бележки

Пълно описание: Веда словенах : Обрядни песни от язическо время : Упазени со устно предание при македонско-родопските българо-помаци : Книга друга / Собрани и издани Стефаном Ил. Верковичем / С.-Петербург : Типография д-ра М. А. Хана, 1881 / XIV, [2], 4, 583 с. ; 21 см.

Въведено от
Karel
Създадено на
Обновено на
Източници
Виж „Връзки в Мрежата“:
1. Пълно описание, УДК, дигитално копие — Регионална библиотека “Пенчо Славейков”, Варна.
2. Информация за автора — Уикипедия (Стефан Веркович)
3. Анотация — Уикипедия (Веда Словена)
Връзки в Мрежата
Библиотеки Енциклопедии

Корици 2